ماده 29 شرایط عمومی پیمان (تفسیر و پرسش و پاسخ + ویدئو)

سرفصل های مقاله
مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
مهندس شیرزاد غلام ویسی

سرپرست دفتر فنی در پروژه کارخانه یک میلیون تنی کنسانتره استان یزد، شرکت الماس فرآیند

سرپرست کارگاه در پروژه بانک کشاورزی سرپل ذهاب، شرکت سازه ترابر ایرانیان

سرپرست کارگاه در پروژه‌ دانشکده حسابداری دانشگاه رازی شهر جوانرود ، شرکت سازه ترابر ایرانیان

سرپرست اجرا در پروژه بیمارستان دندی (استان زنجان)، شرکت سازه ترابری ایرانیان

سرپرست اجرا در پروژه راهسازی مسیر مریوان سنندج (جاده برده سپید _پیرخزران)، شرکت سازه ترابر ایرانیان

کارشناس دفتر فنی در پروژه پانسیون پزشکی شهر دندی، شرکت سازه ترابر ایرانیان

کارشناس دفتر فنی در پروژه دیسپاچینگ و مدیریت بحران استان زنجان، شرکت سازه ترابر ایرانیان

پروفایل نویسنده

 تغییرات  شرایط  حاکم بر پروژه چه به لحاظ زمانی و چه به لحاظ ریالی  ممکن است طرح هایی را که در یک مقطع زمانی دارای توجیه فنی و اقتصادی بوده اند در شرایط جدید توجیه ناپذیر سازد از سوی دیگر عدم به کارگیری توان علمی و تجربی کافی و دقیق در مراحل اولیه تهیه اسناد مالی قرارداد نیز موجب تحمیل هزینه های سنگین بر پروژه ها می‌شود و در نتیجه اتمام پروژه ها را با مشکلات جدی روبه رو می‌سازد. پیش از آن‌که بخواهیم در خصوص تفسیر ماده 29 شرایط عمومی پیمان با موضوع “تغییر مقادیر کار، قیمت های جدید، تعدیل نرخ پیمان” توضیحاتی مفصل و کاربردی را ارائه دهیم، لازم است در خصوص واژه فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان بیشتر بدانیم اگر دوست دارید بدانید منظور از ماده 29 شرایط عمومی پیمان چیست تا انتهای این مقاله همراه سایت مرجع امورقراردادها، متره و برآورد همیار مترور باشید

آنالیز بها قیمت جدید آموزش گام به گام ( تهیه و تنظیم تجزیه بها)

تقسیم بندی فهرست بها از منظر کاربرد

1-فهرست بهای واحد پایه سازمان برنامه و بودجه کشور: فهرست بهایی است که سازمان برنامه و بودجه کشور سالانه برای برآورد هزینه اجرای کار پروژه ها ابلاغ می نماید.

2- فهرست بهای منضم به پیمان یا فهرست بها و مقادیر کار منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار): تمامی واژگان ذکر شده، در نهایت به فهرست بهایی منتهی میگردد که مختص به یک پروژه با شرایط خاص است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

در واقع در زمان برآورد هزینه اجرای کار مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده برآورد، ردیف هایی از فهرست بهای واحد پایه سازمان برنامه و بودجه کشور را، مطابق با نقشه های اجرایی و مشخصات فنی اختصاصی پروژه، انتخاب کرده و مقادیر هر ردیف را براساس نقشه ها و مشخصات فنی لحاظ نموده و در نهایت فهرست بهایی ایجاد می‌نماید که به آن فهرست بهای منضم به پیمان، فهرست بها و مقادیر کار و یا فهرست بها و مقادیر کار منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار) گفته می شود.

این جمله مهم را بخاطر چندین بار تکرار کنید؛

در صورتی که برای کار جدید ابلاغی، در فهرست بهای منضم به پیمان، ردیفی پیش‌بینی نشده باشد، کار مورد نظر قیمت جدید تلقی گردیده، تابع مفاد بند ج ماده 29 نشریه 4311 می‌باشد و بایستی براساس تجزیه بها و قیمت روز مورد توافق قرار بگیرد.

و همچنین در صورتی که برای کار جدید ابلاغی، در فهرست بهای منضم به پیمان، ردیفی پیش‌بینی نشده باشد، اگرچه در فهرست بهای واحد پایه ابلاغی سازمان برنامه و بودجه کشور، کار مورد نظر دارای ردیف متناسب باشد، بازهم کار جدید ابلاغی قیمت جدید تلقی گردیده، تابع مفاد بند ج ماده 29 نشریه 4311 می‌باشد و بایستی براساس تجزیه بها و قیمت روز مورد توافق قرار بگیرد.

در ادامله  به مفاهیم فوق و اهم دعوی رایج پروژه ها در خصوص موارد فوق، خواهیم پرداخت.

یکی از اختلاف نظراتی که بین مهندسان مشاور و دستگاهای اجرایی با پیمانکارن وجود دارد، در خصوص واژه فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان است.که در این مقاله این موضوع به طور کامل، بررسی شده است.

فهرست بها و مقادیر کار مطابق با ماده 2 موافقت نامه شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) جز اسناد و مدارک پیمان به‌شمار می‌آید.

اسناد و مدارک پیمان براساس نشریه 4311

 

ادامه مطلب
تبعات فسخ پیمان برای کارفرمای پروژه (‌فسخ قرارداد از سمت پیمانکار )

 برداشتی که برخی عوامل پروژه از واژه فهرست بها و مقادیر کار دارند، بدین شکل است که واژگان “فهرست بها و مقادیر کار” را دو سند مجزا در نظر می‌گیرند، در واقع واژه “فهرست بها” را فهرست بهای واحد پایه سازمان برنامه و بودجه کشور می‌دانند که با این تفسیر، یعنی تمام فهرست بهای واحد پایه سازمان برنامه و بودجه کشور منضم به پیمان است و اگر در حین پیمان، کار جدیدی به پیمانکار ابلاغ گردد که در فهرست بهای منضم به پیمان دارای ردیف متناسب نبوده، اما در فهرست بهای واحد پایه سازمان برنامه و بودجه کشور، دارای ردیف متناسب می‌باشد، در نتیجه پرداخت این عملیات، بایستی از طریق ردیف فهرست بهای واحد پایه، صورت پذیرد. (برداشت کاملا غلط)

(پیشنهاد مطالعه: دوره جامع مترور حرفه ای)

سند دوم را نیز از واژه “مقادیر کار” تعریف می‌کنند که در واقع مقادیر کار را براساس نقشه ها  و مشخصات فنی، مهندس مشاور اندازه گیری کرده و برای برخی از ردیف های فهرست بهای واحد پایه، پیش بینی می‌نماید.

برداشت فوق که تبعات قراردادی زیادی برای پیمانکاران به همراه خواهد داشت، برداشت ناصحیحی میباشد و در تایید اشتباه بودن آن در انتهای مقاله استعلام هایی از سازمان برنامه و بودجه کشور قرارداده شده است که مستندات مندرج در این استعلام ها نشان میدهد که فهرست بهای منضم به پیمان، فهرست بهای واحد پایه سازمان برنامه و بودجه کشور   نمیباشد.

همچنین در خصوص سند فهرست بها و مقادیر کار مندرج در ماده 2 موافقت نامه شرایط عمومی پیمان (نشریه 4311) باید بدانید که مطابق با تعاریف مندرج در بند 2-8 دستورالعمل کاربرد فهرست بهای واحد پایه به شرح زیر؛

دستورالعمل کاربرد فهرست بهای واحد پایه - تفسیر ماده 29 شرایط عمومی پیمان

بند 2-8 دستورالعمل کاربرد فهرست بهای واحد پایه

که تاکید به سند فهرست بها و مقادیر کار منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار) دارد و تمام این موارد را یک سند در نظر می‌گیرد و همچنین با عنایت به استعلام اخذ شده از سازمان برنامه و بودجه کشور که تعاریف فوق را تایید می‌نماید، بنابراین مفهوم فوق در نهایت فهرست بهای منضم به پیمان که پیش‌تر به آن پرداختیم را تایید می‌نماید و فهرست بهای منضم به پیمان، فهرست بهای واحد پایه سازمان برنامه و بودجه کشور نیز نمیباشد.

برای درک راحت تر این مفهوم، توضیحات مهندس کرایلو را برگرفته از دوره جامع امورقراردادها، مشاهده نمایید.

 

ادامه مطلب
وظایف دفتر مدیریت ادعا (‌بررسی جامع CMO و وظایف آن )

اما در ادامه به تفسیر ماده 29 شرایط عمومی پیمان بپردازیم.

ماده 29 شرایط عمومی پیمان : تغيير مقادير كار، قيمتهاي جديد ، تعديل نرخ پيمان

الف) در ضمن اجرای کار ممکن است مقادیر درج شده در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان تغییر کند. تغییر مقادیر به وسیله مهندس مشاور محاسبه می شود و پس از تصویب کارفرما به پیمانکار ابلاغ میگردد. پیمانکار با دریافت ابلاغ تغییر مقادیر کار موظف به انجام کار با نرخ پیمان است به شرط آنکه مبلغ ناشی از تغییر مقادیر کار از حدود تعیین شده در زیر بیشتر نشود.

تفسیر: بند الف ماده 29 نشریه 4311، تاکید خاصی بر واژه “تغییر مقادیر” داشته، در واقع مد نظر این است که مقادیر مندرج در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان (فهرست بهای منضم به پیمان) که در زمان برآورد هزینه اجرای کار توسط مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده برآورد پیش‌بینی می‌گردد، می‌تواند دستخوش تغییراتی گردد، به مثال های زیر دقت کنید؛

ردیف 080106 در خصوص بتن ریزی با مقاومت فشاری 25 مگاپاسکال، در زمان برآورد هزینه اجرای کار با مقدار 1000 مترمکعب توسط مهندس مشاور در فهرست بهای منضم به پیمان پیش‌بینی می‌گردد، ممکن در حین اجرای موضوع پیمان، احجام بتن ریزی تغییر کرده و بتن ریزی با مقاومت فشاری 25 مگاپاسکال به مقدار 100 مترمکعب دیگر نیز به پیمانکار ابلاغ گردد، در چنین حالتی، پس محاسبه مقدار کار جدید توسط مهندس مشاور و تصویب آن توسط کارفرما به پیمانکار ابلاغ می‌گردد و پیمانکار نیز باتوجه به ‌این‌که کار مورد نظر در چارچوب موضوع پیمان ابلاغ شده است، کار ابلاغی جدید را با نرخ پیمان انجام خواهد داد.

گودبرداری چیست ؟ 0 تا 100 گودبرداری + مهمترین نکات!

ادامه مطلب
ضریب عامل در تجزیه بها (آنالیز بها)

نرخ پیمان چیست؟

نرخ پیمان در مورد هر یک از اقلام کار، عبارت از بهای واحد آن قلم کار در فهرست بهای منضم به پیمان با اعمال ضرایب پیمان و نیز ضریب های پیش‌بینی شده در فهرست بها و مقادیر کار است. در پیمان هایی که مشمول تعدیل آحاد بها هستند، نرخ پیمان، نرخ محاسبه شده به روش پیش‌گفته، پس از اعمال تعدیل آحاد بها می‌باشد.

در واقع بایستی مبلغ ردیف 080106 در فهرست بهای منضم به پیمان را با اعمال ضرایب پیش بینی شده در برآورد هزینه اجرای کار و ضریب پیشنهادی پیمانکار در نظر گرفته و در صورت پیش بینی تعدیل آحاد بها، مبلغ تعدیل را نیز به آن اضافه کرده و ملاک پرداخت پیمانکار قرار بگیرد.

(پیشنهاد مطالعه: دوره جامع دستورالعمل جبران افزایش نرخ ارز)

افزایش مقادیر باید در چهارجوب موضوع پیمان به پیمانکار ابلاغ شود جمع مبلغ مربوط به افزایش مقادیر و مبلغ کارهای با قیمت جدید”موضوع بند ج” نباید از 25 درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر شود.

این‌که افزایش مقادیر بایستی در چارچوب موضوع پیمان به پیمانکار ابلاغ شود، منظور از چارچوب موضوع پیمان چیست؟

برای پاسخ به سوال فوق، ویدیو زیر از مهندس کرایلو که برگرفته از دوره جامع امورقراردادها می‌باشد را مشاهده نمایید؛

تفسیر: جز 1 بند الف ماده 29 در خصوص محدودیت ابلاغ کارجدید از نوع افزایش مقادیر اشاره دارد که مجموع مبلغ مربوط به ابلاغ افزایش مقادیر و مبلغ کارهای ابلاغی مرتبط با موضوع “بند ج ماده 29” که اصطلاحا قیمت جدید نامیده می‌شود را محدود به 25 درصد مبلغ اولیه پیمان می‌داند.

در واقع اگر مبلغ اولیه پیمان (مبلغ پیشنهادی پیمانکار) را 1 میلیارد ریال فرض کنیم، مجموع مبلغ کار جدید ابلاغی از نوع افزایش مقادیر و در صورت ابلاغ کار جدید از نوع قیمت جدید تا 25 درصد مبلغ اولیه پیمان (1 میلیارد ریال) در نظر گرفته می‌شود به عبارت دیگر سقف موارد ذکر شده نهایتا تا مبلغ 250 میلیون ریال  قابل ابلاغ است.

تبصره- اگر نرخ پیمان مشمول تعدیل آحاد بها باشد برای محاسبه افزایش مبلغ پیمان به سبب قیمت های جدید ابتدا قیمت های جدید به مبنای نرخ پیمان تبدیل میشوند و سپس ملاک محاسبه قرار میگیرند.

از تبصره فوق فعلا رد شده و در ادامه پس آشنایی با مفاهیم قیمت جدید به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت

2)جمع مبلغ مربوط به کاهش مقادیر و حذف آنها نباید از 25 درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر شود. اگراین مبلغ از حد تعیین شده بیشتر شود و پیمانکار به اتمام کار با نرخ پیمان موافق باشد عملیات موضوع پیمان در چهارچوب پیمان انجام میشود. ولی در صورتی که پیمانکار مایل به اتمام کار نباشد،پیمان طبق ماده 48 خاتمه داده میشود.

تفسیر: جز 2 بند الف ماده 29 در خصوص محدودیت ابلاغ کاهش مقادیر اشاره دارد که مجموع مبلغ مربوط به کاهش مقادیر و حذف آن ها را تا 25 درصد مبلغ اولیه پیمان پیش‌بینی نموده است.

البته در کاهش مقادیر در صورتی که مبلغ کاهش مقادیر و حذف آن ها بیشتر از 25 درصد مبلغ اولیه پیمان گردد و پیمانکار به ادامه کار با نرخ پیمان موافقت داشته باشید، عملیات موضوع پیمان ادامه خواهد داشت و در صورت عدم موافقت پیمانکار به اتمام کار، پیمان مطابق با ماده 48 نشریه 4311 خاتمه خواهد یافت.

تبصره1. در صورت حذف قسمت هایی از کار به استناد بند ج ماده 28،برای تعیین حد افزایش یا کاهش مقادیر طبق بندهای 1 و 2، به جای مبلغ اولیه پیمان، مبلغ اولیه پیمان پس از کسر مبلغ کارهای حدف شده به وسیله پیمانکار ملاک قرار میگیرد.

متره و برآورد (تعریف متره‌ و‌ برآورد ، شناخت مترور، فهرست‌ بها و انواع آن)

ادامه مطلب
کسور قراردادهای پیمانکاری

قبل از این‌که در خصوص بند ج ماده 28 توضیح دهیم، در یک جمله تفسیر تبصره 1 به شکل زیر است؛

در صورتی که باتوجه به توضیحاتی که در ادامه مطالعه می‌نماید، پیمانکار قسمت هایی از کار را تعهدات خود حذف نماید، برای پایش کاهش و افزایش مقادیر بایستی مبلغ کارهای حذف شده را از مبلغ اولیه پیمان کسر نمود و سپس محاسبات مرتبط با کاهش یا افزایش مقادیر را انجام داد.

بند ج ماده 28؛ هرگاه كارفرما نتواند كارگاه را به ترتيبي تحويل دهد كه پيمانكار بتواند كار را طبق برنامه زماني تفصيلي انجام دهد و مدت تاخير در تحويل كارگاه بيش از يك ماه شود، كارفرما به منظور جبران خسارت تاخير در تحويل كارگاه، هزينه هاي اضافي ايجاد شده براي پيمانكار را كه طبق رابطه زير محاسبه مي شود پرداخت مي كند. مشروط بر اينكه با تائيد مهندس مشاور پيمانكار در محل هاي تحويل شده تاخير غير مجاز نداشته باشد.

نکته؛ از بند فوق نتیجه گیری می‌گردد که، اگر کارفرما نتواند، بخشی از کارگاه را طبق برنامه زمان بندی تفصیلی تحویل دهد و پیمانکار نیز در محل های قبلی تحویل شده، تاخیر غیرمجاز داشته باشد، خسارت بند ج ماده 28 مشمول پیمانکار نخواهد شد. در نتیجه برای پرداخت خسارت بند ج ماده 28 دو شرط زیر باید حاکم گردد؛

  • در محل های تحویل شده به پیمانکار، پیمانکار تاخیر غیرمجاز نداشته باشد.
  • کارفرما مطابق با برنامه زمان بندی تفصیلی، بخش مورد نظر را نتواند تحویل بدهد.

تحلیل فرمول؛ اگر می خواهید تحلیل فرمول فوق را متوجه شوید، آموزش کوتاه زیر برگرفته از دوره جامع امورقراردادها با تدریس مهندس کرایلو را مشاهده نمایید.

اگر مدت تاخير از 30 درصد مدت پيمان يا 6 ماه، هر كدام كه كمتر است بيشتر شود، حقوقي به پيمانكار تعلق مي گيرد؛

بدين ترتيب كه اگر مبلغ كارهاي پيش بيني شده در محل هاي تحويل نشده تا 25 درصد مبلغ اوليه پيمان باشد، پيمانكار مي تواند با اطلاع قبلي 15 روزه آن قسمت از كار را از تعهدات خود حذف كند ولي اگر اين مبلغ بيشتر از 25 درصد مبلغ اوليه پيمان باشد، در صورت اعلام خاتمه پيمان از سوي پيمانكار، پيمان خاتمه و طبق ماده 48 عمل مي شود.

هرگاه پيمانكار در محل هايي كه در تحويل آن ها بيش از مدت پيشگفته تاخير شده است، كار اجرايي را شروع نمايد، حق حذف تعهدات در آن قسمت از كار را از خود سلب مي نمايد.

تفسیر: در صورتی که تاخیر به وجود آمده از 30 درصد مدت پیمان 6 ماه، هرکدام که کمتر است، بیشتر شود؛ پیمانکار می تواند آن قسمت از کار را که در تحویل آن تاخیر پیش آمده را از تعهدات خود حذف نماید مشروط بر این‌که مبلغ کارهای
پیش‌بینی شده در محل های تحویل نشده، تا 25 درصد مبلع اولیه پیمان باشد، و در صورتی که مبلغ کارهای پیش بینی شده در محل های تحویل نشده، از 25 درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر باشد، با درخواست پیمانکار، پیمان را می‌توان خاتمه داد.

در صورتی که پیمانکار با محقق شدن شرایط خاتمه پیمان، درخواست خاتمه پیمان را تسلیم ننماید، تکلیف چیست؟

پاسخ:  عموما این موارد زمان رخ خواهد داد که فرضا محل تحویل نشده با تاخیر طولانی نسبت به مدت 30 درصد مدت پیمان یا 6 ماه، آماده تحویل به پیمانکار است و پیمانکار نیز باتوجه به رد شدن زمان های پیش‌بینی شده (30 درصد مدت پیمان یا 6ماه) درخواست ماده 48 را تسلیم نمی‌نماید و آن بخش از کار را تحویل می‌گیرد، البته پیمانکار باتوجه به عملیات های اجرایی کارهای سودده را انجام داده و زمانی که به کارهای ضررده می‌رسد، با این ادعا که محل های تحویل نشده، با تاخیراتی بیش از زمان مقرر شده در شرایط عمومی پیمان، تحویل گردیده و پیمانکار نیز خسارتی بیش از مدت 30 درصد مدت پیمان یا 6 ماه دریافت نکرده، حالا درخواست ماده 48 را می‌نماید.

باید توجه کرد، در صورتی که در محل هایی که در تحویل آن بیش از مدت پیش‌گفته تاخیر ایجاد گشته و پیمانکار عملیات اجرایی را مرتبط با آن قسمت را شروع نماید،  در این حالت، حق حذف تعهدات در آن قسمت از کار و درخواست ماده 48 را از پیمانکار سلب می‌گردد.

پیمان های سرجمع و هر آنچه باید در مورد قرارداد سرجمع بدانید!

ادامه مطلب
۳ استراتژی شرکت در مناقصات توسط پیمانکاران

تبصره2-اضافه یا کاهش مقادیر کار طبق مفاد بندهای (الف1 و الف2 ) این ماده تا 10 درصد با دستور مهندس مشاور عمل میشود ولی اضافه بر آن با دستور کارفرما قابل اجرا است.

تفسیر: تبصره جز 2 بند الف ماده 29  شرایط عمومی پیمان، در خصوص حدود اختیارات مهندس مشاور برای ابلاغ کاهش یا افزایش مقادیر توضیح داده و اشاره دارد مهندس مشاور تا 10 درصد مبلغ اولیه پیمان می‌تواند کاهش یا افزایش مقادیر را ابلاغ نماید.

ب) در صورتیکه پس از تکمیل کار و تصویب صورت وضعیت قطعی مشخص شود مقادیر کار بدون آنکه از سوی کارفرما کم شده باشد،نسبت به مقادیر منضم به پیمان کاهشی بیش از حد تعیین شده  در بند الف2-داشته باشد،در این حالت نیز نرخ پیمان ملاک عمل است

تفسیر: موضوع بند ب زمانی رخ خواهد داد که برآورد منضم به پیمان، دارای اشتباه باشد و بدون آن‌که کاهش کاری در پیمان ابلاغ گردد، نسبت به مقادیر برآورد منضم به پیمان کاهشی بیش از 25 درصد مبلغ اولیه پیمان در صورت وضعیت قطعی مشخص گردد، در این حالت، پیمانکار ادعای خاصی نخواهد داشت و نرخ پیمان ملاک پرداخت خواهد بود.

ج) اگر در چهارچوب موضوع پیمان، کارهایی به پیمانکار ابلاغ شود که برای آنها قیمت و مقدار در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان پیش بینی نشده است،پیمانکار باید بی درنگ پس از دریافت ابلاغ مهندس مشاور،قیمت پیشنهادی خود را برای اجرای کارهای یاد شده،همراه با تجزیه قیمت به مهندس مشاور تسلیم کند،قیمتی که با توافق مهندس مشاور و پیمانکتر تعیین شودوبه تصویب کارفرما برسد،ملاک پرداخت است .قیمت های جدید که به این صورت تعیین میشوندباید بر حسب هزینه اجرای کاردر محل اجرا محاسبه گردد.از این رو تنها ضریب هزینه بالاسری پیمانبه قیمت های جدید اعمال میشود.

تفسیر: تا به این‌جا تمام تاکید ماده 29 شرایط عمومی پیمان، با رویکرد تغییر مقادیر از نوع کاهشی یا افزایشی بوده که اصطلاحا کارجدید با رویکرد افزایش مقادیر نامیده می‌شود، اما در بند ج ماده 29 در خصوص کار جدید با رویکرد قیمت جدید مد نظر قرار می‌گیرد.

اما قیمت جدید یا ردیف قیمت جدید به چه معناست؟

جملات زیر را با تاکید مطالعه نموده و بخاطر بسپارید؛

در صورتی که در حین موضوع پیمان و در چارچوب موضوع پیمان، کارهایی به پیمانکار ابلاغ شود که در فهرست بهای منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار) ردیف متناسبی برای آن پیش‌بینی نشده است، کار ابلاغ شده، کار جدید با رویکرد قیمت جدید یا همان قیمت جدید تلقی می‌گردد.

و همچنین در صورتی که برای کار جدید ابلاغی، در فهرست بهای منضم به پیمان، ردیفی پیش‌بینی نشده باشد، اگرچه در فهرست بهای واحد پایه ابلاغی سازمان برنامه و بودجه کشور، کار مورد نظر دارای ردیف متناسب باشد، بازهم کار جدید ابلاغی قیمت جدید تلقی گردیده، تابع مفاد بند ج ماده 29 نشریه 4311 می‌باشد و بایستی براساس تجزیه بها و قیمت روز مورد توافق قرار بگیرد.

استعلام قیمت جدید - تفسیر ماده 29 شرایط عمومی پیمان

استعلام قیمت جدید

احتمالا سوالات زیر برای شما در زمینه ماده 29 شرایط عمومی پیمان هم ایجاد شده است؛

  1. آیا می توان تمام دفترچه فهرست بهای پایه سازمان برنامه و بودجه کشور را منضم به پیمان کرد؟
  2. اگر در موافقت نامه پیمان، قید شده باشد “تمام دفترچه فهرست بهای واحد پایه رشته ابنیه سال 1399 منضم به پیمان است” چه تبعاتی برای پیمانکاران خواهد داشت؟
  3. آیا در فهرست بهای منضم به پیمان می‌توان ردیفی با مقدار 0 پیش بینی کرد؟
  4. پیمانکاران در خصوص تخلفات مهندسان مشاور و کارفرما برای منضم کردن تمام فهرست بها به قرارداد چه راهکارهایی را می‌توانند انجام دهند؟

یک جلسه بسیار مهم و پرکاربرد از دعوی پروژه های کشور و پاسخ به سوالات فوق، از دوره جامع امور قراردادها با تدریس مهندس کرایلو هدیه ما به شما مهندسان عزیز.

تبصره- در صورتی که پیمان با استفاده از فهرست بهای واحد پایه منعقد شده باشد چگونگی تعیین قیمت جدید، علاوه بر مفاد این بند، تابع دستورالعمل   نحوه استفاده از قیمت های پایه در تعیین قیمت جدید با اولویت دستورالعمل یاد شده است

تفسیر: در خصوص این‌که کارجدید را می‌توان قیمت جدید دانست یا خیر، دو ضابطه قراردادی وجود دارد، یکی از این ضوابط بند ج ماده 29 نشریه 4311 می‌باشد که به طور کامل به آن پرداختیم.

و ضابطه دیگر، “دستورالعمل نحوه استفاده از قیمت های پایه در تعیین قیمت جدید”.

این دستورالعمل منظور همان پیوست 6 در فهارس بهای قدیمی تر همانند فهرست بهای واحد پایه تا سال 1387 می‌باشد که امروز این پیوست همان پیوست 5 فهرست بها با عنوان “کارهای جدید” می‌باشد.

در واقع برای تعیین ردیف قیمت جدید علاوه بر بند ج ماده 29 نشریه 4311، باید ضوابط یادشده را مد نظر قرارداد و سپس رفتار پیمانی صحیح را مد نظر قرار دهیم.

د) جمع بهای قیمت های جدید، علاوه برآنکه تابع سقف تعیین شده در بند الف است نباید از 10 درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر شود

تفسیر: محدودیت ابلاغ قیمت جدید در حین پیمان به مقدار 10 درصد مبلغ اولیه پیمان است. در واقع در صورتی که مبلغ اولیه پیمان 1 میلیارد ریال باشد، سقف ابلاغ قیمت جدید 100 میلیون ریال خواهد بود.

اما بند د ماده 29 نشریه 4311 به این اشاره داشته که سقف 10 درصد ابلاغ قیمت جدید، خارج از ظرفیت 25 درصد کارجدید نبوده و در واقع در صورتی که فرضا 9 درصد قیمت جدید در پیمان ابلاغ گردد، ظرفیت باقی مانده برای ابلاغ کارجدید با رویکرد افزایش مقادیر، 16 درصد مبلغ اولیه پیمان‌ می‌باشد.

و یا در صورتی که در پیمان 20 درصد کارجدید با رویکرد افزایش مقادیر ابلاغ شده است، ظرفیت ابلاغ قیمت جدید، تنها 5 درصد مبلغ اولیه پیمان می‌باشد.

 

ه)تعدیل نرخ پیمان طبق شرایط پیش بینی شده در شرایط خصوصی است

تفسیر: پیش‌بینی تعدیل آحاد بها در پیمان ها تحت نشریه 4311، حسب مورد باتوجه به تشخیص دستگاه اجرایی و براساس پیش‌بینی آن در شرایط خصوصی پیمان می‌باشد.

به عبارت دیگر دستگاه اجرایی در زمان مناقصه، بایستی تعدیل پذیر بودن یا فاقد تعدیل بودن پیمان را در شرایط خصوصی بند ه ماده 29، مشخص نماید.

برخی از کارشناسان براین عقیده هستند که هیچ قراردادی، فاقد تعدیل نبوده و در صورت عدم پیش‌بینی تعدیل، تخلف دستگاه اجرایی می‌باشد و بایستی حتی با عدم پیش‌بینی تعدیل، تعدیل پرداخت گردد، برای توضیحات بیشتر در خصوص این موضوع، توضیحات مهندس کرایلو را دنبال نمایید.

راستی یادمون نرفته در مورد تبصره زیر قرار بود توضیح بدیم.

تبصره- اگر نرخ پیمان مشمول تعدیل آحاد بها باشد برای محاسبه افزایش مبلغ پیمان به سبب قیمت های جدید ابتدا قیمت های جدید به مبنای نرخ پیمان تبدیل میشوند و سپس ملاک محاسبه قرار میگیرند.

بالاتر اشاره کردیم نرخ پیمان در واقع بهای واحد آن قلم کار در فهرست بهای منضم به پیمان با اعمال ضرایب پیمان و نیز ضریب های پیش‌بینی شده در فهرست بها و مقادیر کار است + تعدیل (حسب مورد در صورت پیش بینی در پیمان)

(پیشنهاد مطالعه: دوره ی جامع حق الزحمه نظارت یکپارچه)

ادامه مطلب
تغییر مقادیر کار + یک راهکار برای قراردادها

بهای واحد قیمت جدید، براساس قیمت روز می‌باشد.

با این توضیح ویدیو زیر را مشاهده نمایید؛

برخی از پرتکرار ترین پرسش و پاسخ ها در خصوص تفسیر ماده 29 شرایط عمومی پیمان را در ویدیو زیر برگرفته از دوره جامع امورقرارداد ها دنبال کنید.

<!– –>

<!– –>

پرسش: در صورتی که ظرفیت 25 درصد مبلغ اولیه پیمان تکمیل گردد، تکلیف کارهای ناتمامی که در فهرست بهای منضم به پیمان پیش بینی شده است، چیست؟

تفسیر ماده 29 شرایط عمومی پیمان

موضوع قرارداد در پروژه های عمرانی، موضوع بنیادی و حائز به اهمیت برای ارکان مثلث پروژه (کارفرما،‌پیمانکار و مشاور) می باشد. تهیه اسناد قرارداد در زمان مناقصه توسط مشاور و کارفرما و بررسی همان اسناد توسط پیمانکار،‌ در موفقیت و پیشبرد پروژه های عمرانی بسیار موثر است.

از این رو قراردادها میتواند مسائل حیاتی ای برای طرفین پیمان به شمار آید؛ موسسه ی همیار مترور مفتخر است که با ارائه ی یک پکیج جامع با عنوان «دوره جامع امور قراردادها» شما را در این زمینه یاری کند.

ما در این مقاله از سایت مرجع امورقراردادها، متره و برآورد همیار مترور تلاش کردیم تا شما را با موضوع ماده 29 شرایط عمومی پیمان آشنا کنیم امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و اگر سوالی در این زمینه دارید میتوانید در بخش نظرات این مقاله قرار دهید تا به آن پاسخ بدهیم.

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
وحید استوار
11:19 - 1401/05/20
پاسخ دهید
اقای مهندس کرایلو سلام و خسته نباشید اگر در پیمانی برای کارهای قیمت جدید (که در فهرست بهای منضم به پیمان دارای ردیف نمی باشد) ، از ردیف های فهرست بهای پایه استفاده گردد (با همان قیمت واحد) آیا تخلفی صورت گرفته .؟ منظور این است که طبق دستورالعمل در ماده 29 و در پیوست 5 فهرست بها که گفته شده تجزیه بها آورده شود و قیمت بر اساس قیمت روز باشد ؛ عمل نگردد و دقیقا ردیف و قیمت واحد فهرست بهای پایه با اعمال تمام ضرایب لحاظ گردد آیا تخلف است ؟ با این توضیح که دیگر نباز به تعدیل معکوس برای پایش 25 درصد افزایش و یا برای تعدیل پروژه نمی باشد .
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:01 - 1401/05/21
    پاسخ دهید
    با درود و خداقوت خدمت شما مطابق با بند ج ماده ۲۹ نشریه ۴۳۱۱، قیمت جدید توافق هست، توافق می تواند برحسب قیمت های محل اجرا صورت پذیرد، می تواند از ردیف متناظر در فهرست پایه ملاک عمل باشد. در استعلام های سازمان برنامه نیز این موضوع مورد پرسش قرار گرفته و سازمان نیز برای این موضوع منعی ایجاد ننموده است. البته مبانی قیمت ردیف مربوط در فهرست پایه با قیمت آنالیز روز برای یک بار بسنجید و مورد مقایسه انجام دهید.
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    17:26 - 1401/07/09
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت براساس بند ج ماده 29 نشریه 4311، قیمت جدید و مبلغ واحد آن با توافق صورت می پذیرد. در صورتی که طرفین توافقی مبنی بر استفاده از فهرست بهای پایه برای پرداخت ها نمایند، این توافق جاری هست. در خصوص بخش دوم سوال شما، چالش اصلی این هست که آیا این نوع توافق در محدوده افزایش مقادیر هست یا قیمت های جدید.
رسول ایزانلو
09:47 - 1401/10/10
پاسخ دهید
باسلام و درود ببخشید قرارداد شرکت نگهداری فضای سبز است و در آنالیز پیمان یک بخش ریزآیتمی و یک بخش بر اساس موارد حجمی و یک بخش موارد بدون ضریب که بیشتر نیروها مشخص شده است و طبق فهرست بهاء مشخص شده شهرداری پرداخت میشود. ۲۵ درصد افزایش مبلغ قرارداد ابلاغ گردیده و افزایش حجم پیمان در حدود ۲۹ درصد میباشد. شرکت هم بدلیل ضرروزیان زیاد تقاضای فسخ قرارداد را دارد.اما کارفرما شهرداری موافقت نمی کند. چون از لحاظ مبلغی هنوز سقف ۲۵ پر نشده است . راهکار چیست؟ لطفاً راهنمایی کنید؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    13:23 - 1402/10/25
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت تا سقف ۲۵ درصد افزایش مقادیر باید کار صورت پذیرد، همچنین کلیه ردیف های منضم به پیمان تا حداکثر مقدار پیش بینی شده در برآورد باید صورت پذیرفته و پس از آن، درخواست خاتمه پیمان پذیرفته می شود.
مجید حسن خانی
18:55 - 1401/11/13
پاسخ دهید
عالی بود
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:37 - 1401/11/14
    پاسخ دهید
    عالی هستید
فرشید
23:15 - 1401/11/16
پاسخ دهید
سلام مهندس موضوع: انتخاب نوع متریال توسط کارفرما در خصوص نمونه انتخابی یه متریال که در فهرست بها ردیف براش لحاظ شده و نمونه ای که در بازار وجود داره که با بقیه نمونه های موجود تفاوت قیمت داره و توسط کارفرما انتخاب شده چه کاری میشه کرد که به اون قیمت برای پیمانکار لحاظ بشه و متضرر نشه
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:01 - 1402/02/03
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت در صورتی که مد نظر شما انتخا براساس وندور لیست می باشد. انتخاب منبع از وندور لیست معرفی شده به اختیار پیمانکار است.
Paydar
15:14 - 1401/12/04
پاسخ دهید
با سلام با توجه به تعریف کار جدید، یعنی اقلامی که در فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان ( برآورد) نیست، مفاد بند ٢ پیوست ۶ کارهای جدید فهرست بها که میگوید« درصورتی‌که براي کار جدید ابلاغی در فهرست‌بها و مقادیر منضم به پیمان (برآورد هزینه اجراي کار)، قیمت واحد و مقدار پیش‌بینی شده باشد» در چه حالتی قابل فرض است؟ با سپاس
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:03 - 1402/02/03
    پاسخ دهید
    با سلام و درود مهندس مشاور ردیفی را از فهرست بها که دارای قیمت نمی باشد در برآورد لحاظ نموده، مقدار هم پیش بینی نکرده است. البته بین واژه قیمت واحد و مقدار کلمه «یا» قرار دارد. در واقع هرکدام از آن 2 یعنی یا قیمت یا مقدار نباشد، قیمت جدید است.
      روستایی راد
      11:49 - 1402/03/31
      پاسخ دهید
      با سلام و درود مهندس سوال من در مورد ماده 29 شرایط عمومی پیمان که گفته شده جمع مبلغ مربوط به افزایش یا کاهش مقادیر و حذف آنها نباید از 25 درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر شود.آیا هر ردیف فهرست آحاد بها نیز مشمول این قانون میشود یا نه کل مبلغ اولیه پیمان ؟
        پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
        01:28 - 1402/04/09
        پاسخ دهید
        با سلام و خداقوت یک ردیف یا مجموع چند ردیف، می تواند ملاک عمل قرار گیرد. یعنی یک ردیف کل ظرفیت را تکمیل نماید یا چند ردیف ظرفیت را تکمیل کند.
مسعود رهبری
00:20 - 1402/01/10
پاسخ دهید
سلام وقت بخیر عرض ادب . در سه ماه اول سال 1400 خاکبرداری مازاد بر تفاهم انجام داده شده است ولی صورتجلسه در سه ماه چهارم 1401 تایید شده و پول از جانب کارفرما پرداخت شده است ولی دوره تعدیل را شاخص سه ماه اول 1400 محاسبه شده است . آیا قانونی وجود دارد که شاخص تعدیل دوره زمان پرداخت پول می باشد ؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    02:20 - 1402/01/10
    پاسخ دهید
    با درود و احترام مبنای پرداخت تعدیل، زمان واقعی انجام کار هست. بخشنامه تعدیل نیز به همین تاکید دارد.
بهمنی
14:41 - 1402/03/30
پاسخ دهید
با سلام و احترام مهندس جان اگر میزان کار جدید ابلاغی به پیمانکار بیش از 10 درصد شد تکلیف چیست؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    01:29 - 1402/04/09
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت می توانید درخواست مجوز افزایش ظرفیت از شورای عالی فنی را نمایید.
محمد مرادی
13:28 - 1402/05/03
پاسخ دهید
با سلام و احترام خدمت جناب مهندس اگر در شرایط خصوصی متن <> قید شود ، آیا این متن مبنای قانونی دارد؟؟؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    21:54 - 1402/09/02
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت این موضوع بر خلاف شیوه تکمیل اسناد پیمان است اما مد نظر کارفرما این است که مثلا در صورتی که در ماده ۲۹ شرایط خصوصی چنین چیزی قید شود،‌ یعنی تعدیل تعلق نمی گیرد.
علی محمدی
01:07 - 1402/06/04
پاسخ دهید
سلام مهندس جان ارادت ما توی ی پروژه ننوشته فهرست بهای منضم و نوشته فهرست بهای پایه راه و باند الان کارفرما میگه 10درصد از 25درصد مازاد قراردا رو ما می‌خواهیم کار جدید انجام بدیم پیمانکار میگن که باید قیمت جدید بشه کارفرما میگه نه با همان ضریب پیمان و آیتم توی فهرست الان بنظر شما باید قیمت جدید بشه یا باید با همان ضریب کار انجام بشه
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:55 - 1402/06/21
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت در پروژه ای که کل فهرست بها را از قول کارفرما منضم به پیمان می دانستند این موضوع را رد کردیم و کلیه ردیف های خارج از برآورد اولیه و یا ردیف هایی که دارای مقدار یا بهای واحد نبودند را قیمت جدید کردیم. موضوع شما باید مطالعه موردی شود.
سعیدی
00:01 - 1402/06/06
پاسخ دهید
سلام اگر در برآورد کسر‌بهای ساخت قطعات اسکلت فولادی را ننوشته باشیم آیا در صورت‌وضعیت قابل کسر است یا خیر؟ متشکرم
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:32 - 1402/07/06
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت اگر از فهارس بهای واحد پایه استفاده می کنید، بله کسر می شود. چراکه مقدمه فصل نیز منضم به پیمان است.
سعیدی
12:20 - 1402/06/20
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب جناب مهندس، می‌بخشید یک پیمان می‌تواند ۴۹ درصد افزایش و ۲۴ درصد کاهش داشته باشد؟ اگر این اتفاق رخ داده باشد چه باید کرد
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:31 - 1402/07/06
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت خیر این موضوع امکان پذیر نیست و در صورتی که رخ داده باشد از ماده 92 قانون محاسبات عمومی و موضوع ترک تشریفات باید برای مبالغ مازاد بر 25% اقدام نمایید.
سعیدی
16:01 - 1402/06/20
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب جناب مهندس، می‌بخشید یک پیمان می‌تواند ۴۹ درصد افزایش و ۲۴ درصد کاهش داشته باشد؟ اگر این اتفاق رخ داده باشد چه باید کرد
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:46 - 1402/06/21
    پاسخ دهید
    با سلام و عرض ادب. خیر حداکثر افزایش یا کاهش مقادیر تا ۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان است و جمع جبری نیز موضوعیت ندارد. چنانچه افزایش مقادیر ۴۹ درصد باشد، بایستی تشریفات قرارداد جدید با پیمانکار لحاظ شود و در قالب قرارداد جدید مازاد بر ۲۵٪‌پرداخت گردد.
سعیدی
16:12 - 1402/06/20
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب جناب مهندس، آیتم فصل ۹ ابنیه که ساخت قطعات در کارخانه است اگر در برآورد ضریب کاهش قیمت بواسطه کار در کارگاه دیده نشده باشد آیا می‌توان ضریب کاهش قیمت را در صورت‌وضعیت پیمانکار اعمال کرد؟ قطعه داخل کارگاه ساخته شده است.
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:45 - 1402/06/21
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت ضریب کاهشی اعمال می شود چراکه مقدمه فصل منضم به فهرست بهای منضم به پیمان (برآورد هزینه اجرای کار) است.
      سعیدی
      13:44 - 1402/06/24
      پاسخ دهید
      یک دنیا سپاس، جناب مهندس در برآورد منضم به پیمان ضریب کاهشی ساخت قطعات در کارگاه فراموش شده آیا باز هم می‌شود در صورت‌وضعیت اعمال شود؟
بهزاد
22:47 - 1402/06/20
پاسخ دهید
درود و سپاس بر شما آیا برای کار جدید می توان از همان مبلغ ردیف فهرست پایه با اعمال ضرایب پیمان یا فصل و منطقه‌ای و بالاسری استفاده کرد و از آنالیز قیمت جدید خوداری کنیم
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:40 - 1402/06/21
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت سپاس از توجه شما در این باره پاسخ شفافی از سوی مراجع ارائه نشده است و دو نظریه زیر وجود دارد؛ الف) چنانچه قیمت جدید براساس قیمت های پایه بسته شود، توافق برپایه بند ج است و بند ج صرفا ضریب بالاسری را در نظر گرفته است. ب) چنانچه قیمت جدید براساس قیمت های پایه بسته شود، همانند سایر ردیف های پایه است و کلیه ضرایب اعمال می شود.
      بهزاد
      17:16 - 1402/06/24
      پاسخ دهید
      تشکر از حسن توجه و پیگیری تان موفق باشید
مرادبیگی
11:13 - 1402/06/22
پاسخ دهید
با سلام وعرض ادب ، در پیمان 4311 که پیش از اتمام مدت پیمان توسط کارفرما ماده 48 شده ، آیا ضریب تعدیل باید 1 لحاظ درنظر گرفته بشه ؟ ممنونم
    مهدی
    10:33 - 1402/07/02
    پاسخ دهید
    اگر برابر برنامه زمانبندی تاخیر در قسمت‌های اجرایی که منجر به تاخیر در مدت پیمان گردد حاصل نشده باشد باید 1 در نظر گرفت اما اگر تاخیر ایجاد شده خارج از قصور پیمانکار باشد و مجاز گردد ضریب 0.975 و اگر تاخیر غیر مجاز باشد 0.95 لحاظ میگردد
علی حیدری
09:55 - 1402/07/01
پاسخ دهید
ضمن عرض سلام و خسته نباشید اگر قراردادی فهرست مقادیر خاص( شامل شرح کار و قیمت که در مناقصه پیشنهاد و برنده گردیده است) پیوست قرارداد داشته باشد، آیا کارفرما می تواند ادعای انجام کاری را بخواهد که در ردیف های فهرست مقادیر پیوست قرارداد نبوده ولی در مشخصات فنی موجود در قرارداد به آن اشاره شده است؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:30 - 1402/07/06
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت در پروژه های فهرست بهایی ذیل نشریه 4311، خیر بایستی قیمت جدید شود. در سرجمع موضوع متفاوت است.
ایمان
10:28 - 1402/07/01
پاسخ دهید
با سلام و احترام؛ ضمن تشکر از توضیحات مبسوط، چنانچه کاری در نقشه های اولیه موجود باشد ولی ردیفها یا بخشی از ردیفهای مربوط به اجرای آن کار در برآورد منشم به پیمان دیده نشده باشد، نحوه پرداخت ردیف های دیده نشده به چه صورت خواهد بود؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:28 - 1402/07/06
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت در پروژه های فهرست بهایی ذیل نشریه 4311، قیمت جدید است.
سعیدی
23:52 - 1402/07/20
پاسخ دهید
سلام آقای مهندس، سپاس از زحمات حضرت‌عالی. اگر صورت وضعیت قطعی باشد اما شاخص قطعی نیامده باشد تکلیف ضریب تعدیل چی می‌شود ؟ ۹۵. است ؟ و کجای بخشنامه اشاره کرده؟
میلاد
11:48 - 1402/08/17
پاسخ دهید
با سلام و تشکر از شما بابت زحمتی که در خصوص این مقاله و ویدیو کشیدید سوالی داشتم لطفا بفرمایید مستند اینکه سقف افزایش مقادیر آیتم های ستاره دار تا 25 درصد کل مجموع آیتم های ستاره دار در آن رشته است چیست؟؟ با تشکر
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    21:53 - 1402/09/02
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت سپس از توجه شما بزرگوارید بخشنامه ۳۴۰۰۱ از سازمان برنامه و بودجه کشور
ع
21:58 - 1402/08/23
پاسخ دهید
با سلام. اگر افزایش مقادیر به سقف ۲۵٪ رسیده باشد و امکان اتمام پروژه با ردیف های منضم به پیمان که به سقف برآوردی خود نرسیده اند امکان پذیر نبوده و این امر منجر به توقف بخش هایی از پروژه گردد. تکلیف باقیمانده پروژه چگونه است؟ آیا باید پیمان را خاتمه داد و با قراردادی جدید پروژه را تکمیل نمود؟ یا بخشهایی از پروژه را که می توان با ردیفهایی از منضم که به سقف نرسیده اند اجرا و سایر بخش ها را با قراردادی جدید انجام داد؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    21:52 - 1402/09/02
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت در صورتی که با ابلاغ ۲۵٪ امکان تکمیل و بهره برداری کردن از کار وجود نداشته باشید، بایستی قرارداد جدید برای مبالغ مازاد تهیه شود. کلیه ردیف های مندرج در برآورد تا سقف مبلغ پیش بینی شده در قرارداد اول، بایستی اجرا گردد و مازاد بر آن جز افزایش مقادیر است.
ع
22:18 - 1402/08/27
پاسخ دهید
با سلام. برای محاسبه افزایش مقادیر جهت مقایسه با ۲۵درصد مبلغ اولیه پیمان آیا باید تبصره بند ۵ بخشنامه ۷۶۵۷۴ را به افزایش مقادیر اعمال نمود؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    21:51 - 1402/09/02
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت تبصره پرداخت های بخشنامه مزبور به صورت مجزا باید در نظر گرفته شود اما افزایش مبالغ فصل،َ بر سقف مندرج در ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمان، موثر است.
شهریار میررحیمی
11:26 - 1402/09/02
پاسخ دهید
جناب آقای مهندس کرایلو سلام اگر موضوع یه کار در نقشه های اولیه باشد ولی در فهرست منضم به پیمان قید نشده باشد . تکلیف پیمانکار چیه؟ (حالا به هر دلیلی پیمانکار زمان برگزاری مناقصه اون موضوع رو ندیده باشه) حال پیمانکار چجوری میتونه اونو ادعا کنه!؟ مثال: در نقشه های اولیه آهن آلات ST52 قید شده. ولی در فهرست منضم هیچگونه آیتم یا اضافه بهایی براش پیش بینی نشده. و همینطور بسیاری از اضافه بهاهای فهرستی در فهرست منضم به پیمان وجود ندارد. تکلیف و راه حل چی میتونه باشه؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    21:45 - 1402/09/02
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت در کارهای فهرست بهایی، در صورتی که ردیفی در برآورد نباشد، قیمت جدید هست. برای مثالی که فرمودید پیمانکار می تواند ادعای قیمت جدید نماید.
شاهین
01:20 - 1402/09/12
پاسخ دهید
با سلام جناب مهندس قرداد مان ۱۴میلیارد ۵۰۰میلیون ریال تمام ،یعنی معاملات بزرگ متوسط آخرین حد معاملات متوسط طبق بخشنامه .اگه ۲۵درصد افزایش باشه اون حد معاملات رد میکنه،میخواستم بپرسم مهم مبلغ اوليه قرداد هست یا نه،یعنی من میتونم افزایش ۲۵درصد بدم؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    13:22 - 1402/10/25
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت مبلغ افزایش و کاهش مقادیر ارتباطی با نصاب ندارد، در واقع شما با حداکثر نصاب قرارداد می بندید و اجازه دارید تا سقف ۲۵٪ مبلغ پیمان را افزایش دهید.
وحید
13:33 - 1402/09/16
پاسخ دهید
سلام وقت بخیر مهندس،حداکثر ضریب سودی که پیمانکار برای آیتم های اضافه کاری میتواند بیارد چند درصد است؟آیا مبنایی دارد مثلا یک پیمانکار میتواند برای ۱۰ متر بتن اضافه خارج از قرارداد ۴۰ درصد سود بگیرد؟ با تشکر
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:47 - 1402/10/02
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت ضریب بالاسری مندرج در برآورد هزینه اجرای کار، ملاک عمل اعمال به قیمت های جدید موضوع بند ج ماده ۲۹ نشریه ۴۳۱۱ می باشد.
مالکی
00:30 - 1402/09/23
پاسخ دهید
سلام ممنون از اطلاعات عالی و سایت عالیتون یه سوال؟ اگر در شرایط خصوصی پیمان صراحتا درج شده باشه که کل فهرست بهای پایه ، فهرست بهای منضم به پیمان تلقی میشه، ایا برای براورد تغییرات میشه با استناد به همین ماده از ایتم فهرست بها استفاده کرد؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:43 - 1402/10/02
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت زنده باشید از توجه شما سپاسگزاریم. در صورتی که اولویت بندی اسناد تغییر نکرده باشد، باتوجه به اولویت شرایط عمومی نسبت به شرایط خصوصی در چنین مواردی، ملاک عمل بند ج ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمان می باشد.
معصومه
13:16 - 1402/10/01
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب،در خصوص بند ج ماده ۲۹ ،در صورتی که آنالیز بر اساس نرخ روز و ضریب بالاسری انجام شود ،آیا استفاده از تعدیل معکوس در قیمت جدید ،صرفا ملاک محاسبه سقف افزایش قرارداد می باشد یا در صورت وضعیت هم باید قیمت آنالیز شده با تعدیل معکوس پرداخت شود؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:38 - 1402/10/02
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت تعدیل معکوس برای قیمت های جدید ۲ کاربرد دارد ۱- بررسی ظرفیت ۱۰٪ ۲- افزایش تورم در دوره های بعدی و جبران آن با تعدیل مربوطه در نتیجه در صورت وضعیت پس از اعمال تعدیل معکوس ملاک عمل قرار دهید.
هاشمی
11:03 - 1402/10/19
پاسخ دهید
با سلام خدمت شما مهندس بزرگوار اگر کارفرما دستور خرید مصالحی یا اجناسی را صادر کرد که در فهرست بها و برآورد وجود دارد ولی کد کالا و قیمت کالا از قیمت برآورد بسیار بالاتر بود اختلاف قیمت چگونه محاسبه میگردد. مثلا ما کلید و پریز مارک مطابق مشخصات قرارداد 500هزار ریالی در نظر داشتیم ولی کارفرما همان مارک ولی قیمت 2 میلیون ریالی می‌خواهد.
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    11:41 - 1402/10/24
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت آقای مهندس این بالا بودن قیمت در زمان مناقصه با ضریب پیشنهادی و در حین پیمان با تعدیل جبران می شود در واقع پیمانکار بایستی این هزینه ها را در قیمت پیشنهادی لحاظ می کرد.
حسینی
14:04 - 1402/10/21
پاسخ دهید
سلام. وقت بخیر اگر مبلغ قراردادی بر اساس فهرست بها محاسبه نشده باشد. ایا بازهم این بخشنامه را شامل می شود؟ مثلا از قبل توافقی بوده و از مبالغ پایه فهرست بها هم بیشتر بوده
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    11:28 - 1402/10/24
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت متوجه سوال شما نشدیم آقای مهندس.
      حسینی
      06:48 - 1402/10/25
      پاسخ دهید
      سلام. اگر برای انجام کاری به عنوان مثال انجام تعمیرات کارخانه قراردادی ببندیدم و ریز مبالغ قرارداد بر اساس مبالغ پایه پیشنهادی و فهرست بهایی نباشد. و دستمزد تعمیرات توافقی باشد آیا بازهم از بخشنامه تعدیل استفاده می شود؟
        پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
        13:20 - 1402/10/25
        پاسخ دهید
        درود و خداقوت تعدیل پذیری قرارداد برحسسب مفاد پیمان تعیین می شود، مقاله زیر را مطالعه نمایید https://hamyarmetror.ir/adjustment-in-contracting-contracts/
سینا
22:57 - 1402/11/09
پاسخ دهید
مهندس سلام خسته نباشی در یک قرارداد مثلا ۱۰ تا ایتم که ۲۰ درصد مبلغ قرارداد هست حذف شده و اجرا نشد ایا میتوانم مثلا تا ۷۵ درصد انها را بگیرم یا نه تا ۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان چیزی از ایتم های اجرا نشده بهم تعلق نمیگیرد
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    13:16 - 1402/11/10
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت اگر کاری انجام نشود و حذف شود، بدیهی است هیچ مبلغی از بابت آن ردیف ها به شما تعلق نمی گیرد.
نامی
17:08 - 1402/11/17
پاسخ دهید
با سلام و احترام خدمت اقای مهندس کرایلو سوال: اگر در متن قرارداد آمده باشد که به این قرارداد تعدیل تعلق نمی‌گیرد یا به تعدیل پذیر بودن آن اشاره نشده باشد، آیا در صورت مجاز شدن تاخیرات، پیمانکار می‌تواند ادعای صورت وضعیت تعدیل نماید یا نه؟ (قیمت‌های قرارداد مقطوع بوده و بر پایه فهرست‌بهای پایه نمی‌باشد.)
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    23:08 - 1402/11/18
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت در قراردادهای فاقد تعدیل ۲ راهکار وجود دارد. استفاده از ظرفیت های بخشنامه ارز در پیمان های ریالی فاقد تعدیل. خسارت در قالب تبصره ۸۰ و جبران هزینه های ناشی از تطویل
جاهد
07:49 - 1402/11/18
پاسخ دهید
سلام مهندس. کاری بوده که در فهرست منظم به پیمان نبوده ولی در نقشه ها هست .آیا بایستی به پیمانکار پرداخت بشه ؟قیمت جدید محسوب میشه یا کار جدید؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    23:07 - 1402/11/18
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت در پیمان های فهرست بهایی ذیل نشریه ۴۳۱۱ بله.
دلبازجلاله
21:16 - 1402/11/22
پاسخ دهید
درود جناب مهندس، در یک قرارداد ۲۵ درصد ابلاغ شده است، جمع آیتم ستاره دار از ۱۰ درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر شده است و از طرفی چند آیتم جدید نیز ابلاغ شده که مجموع مبلغ آیتم ستاره دار و آیتم کار جدید از ۲۵ درص بیشتر نمی شود، حالا تکلیف چی هست؟ اول مبلغ کار جدید و آیتم ستاره دار از ۱۰ درصد مبلغ اولیه پیمان بیشتر شده است. دوم مجموع مبلغ دوتاش از ۲۵ درصد بیشتر نشده است.
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    22:47 - 1402/11/27
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت فکر می کنم شما ستاره دار مد نظر تون نیست و قیمت جدید مد نظرتون هست. در صورتی که سقف قیمت جدید (۱۰ درصد) تکمیل گردیده است، با عنایت به پرسش و پاسخ شماره 54/84214020715-5 از سازمان برنامه و بودجه کشور، بایستی در قالب پیمان جدید، مبالغ مازاد پرداخت گردد. البته در برخی موارد با رجوع به شورای عالی فنی سازمان برنامه و بودجه کشور، امکان دریافت مجوزات خاص وجود دارد.
دلبازجلاله
21:26 - 1402/11/22
پاسخ دهید
درود جناب مهندس، در قراردادی آیتم ستاره دار داریم و در صورت وضعیت های اول و دوم و سوم ، قیمت را معکوس نکردیم و کارفرما تعدیل این ایتم را نداد حالا در صورت وضعیت جدید میتوانیم قیمت را معکوس کنیم؟ اگر معکوس کنیم باید به مبنا معکوس کنیم یا یه دوره قبل از کارکرد جدید؟ اگر جواب معکوس به شاخص مبنا باشد، تعدیل از کارکرد اول تا کارکرد جدید تعلق میگیرد یا فقط دوره کارکرد جدید( کارکرد۴)؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    22:44 - 1402/11/27
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت اگر ردیف ستاره دار باشد که نیاز به تعدیل معکوس ندارد. فکر می کنم مد نظر قیمت جدید هست. اگر قیمت جدید هست، بهای واحد قیمت جدید را تعدیل معکوس نمایید تا به مبنای پیمان بازگردد و به برای سایر دوره ها تعدیل دریافت نمایید.
عرفان
19:02 - 1402/12/01
پاسخ دهید
پس اینطور که شما میفرمایید فهرست بهای منضم به پیمان با فهرست بهای سازمان برنامه متفاوت است ، پیمانکار میتواند از دستورالعمل های ابتدای هر فصل جلوگیری کند چون هیچ تعهدی به فهرست بهای پایه ندارد
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    23:42 - 1402/12/01
    پاسخ دهید
    صد البته متفاوت است. در مورد موضوع دوم شما، سوالتون رو بپرسید ما حدود تعهدات رو عرض می کنیم.
محمدامین چنانه
15:53 - 1402/12/20
پاسخ دهید
آقای مهندس کرایلو سلام و خسته نباشیددریک پیمان مبلغ قیمت جدید خیلی بیشتر از 10درصد اولیه و حتی بیشتر از 25 در مبلغ پیمان شده است بخشی از پیمان نیز کسر شده(و در کل پیمان از 25 درصد بالاتر نمیرود) در این خصوص چه راهکاری هست؟ ایا میشود از آیتمهای مربوط به آن فعالیت از فهرست بهای مربوطه و ضرایب پیمان پرداخت شود و قیمت جدید در نظر گرفته نشود؟(آیتم تهیه و اجرای زیر اساس در قرارداد نبود و اضافه شد اما در فهرست بهای منظم موجود است)
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    18:23 - 1403/01/17
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت برای این موضوع دو راهکار وجود دارد. ۱- اخذ مجوز برای جمع جبری که بایستی از شورای عالی فنی سازمان برنامه و بودجه کشور اخذ شود. ۲- پیش بینی مابقی مبالغ در قالب قرارداد جدید از طریق ترک تشریفات. موضوع پارگراف دوم شما اگرچه در پروژه ها انجام می شود اما سمت نهادهای نظارتی اغلب زیر سوال می رود و ممکن بازرسی ایراد کند.
فرید فریدیان
20:51 - 1402/12/22
پاسخ دهید
مطالب عالی بود ممنون فقط یک سوال داشتم آیا کارفرما میتواند محل پیمان را به دلیل مسائل اجتماعی جابجا کند مثلا از یک شهر به شهر دیگر در همان استان انتقال دهد
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:02 - 1402/12/27
    پاسخ دهید
    درود و خداقوت امکان خاتمه پیمان برای پیمانکار در چنین شرایطی فراهم است آقای مهندس.
امین
18:51 - 1402/12/25
پاسخ دهید
آقای مهندس کرایلو سلام و خسته نباشیددریک پیمان مبلغ قیمت جدید خیلی بیشتر از 10درصد اولیه و حتی بیشتر از 25 در مبلغ پیمان شده است بخشی از پیمان نیز کسر شده(و در کل پیمان از 25 درصد بالاتر نمیرود) در این خصوص چه راهکاری هست؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    15:01 - 1402/12/27
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت آقای مهندس ۱- امکان خاتمه پیمان وجود دارد. ۲- اخذ مجوز از مراجع مربوطه از جمله شورای عالی فنی نیز یکی از راهکار هاست.
فرشاد
09:58 - 1402/12/28
پاسخ دهید
سلام و عرض ادب قراردادی تنظیم شده در قالب فهرست بها ،( موضوع شناسایی هستش ) عملا نمی‌تونیم بگیم حتما عملیات شناسایی صورت میگیره، بعضی از ردیف های پیمان فاقد عملکرد هست ، آیا میتونیم مبلغ برآوردی برای این ردیف ها رو به ردیف های دیگه اضافه کنیم ؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    18:22 - 1403/01/17
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت خیر این کار ممکن نیست و در صورت عدم انجام کار، انتقال مبلغ آن ردیف به ردیف دیگر تخلف محسوب می شود.
      علی رضا سعیدی
      20:38 - 1403/01/17
      پاسخ دهید
      25 درصد کاهش و افزایش در مجموع و یا اینکه هر کدام ۲۵ درصد
        پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
        12:23 - 1403/02/05
        پاسخ دهید
        جمع جبری ملاک عمل نیست بلکه هر کدام به صورت مجزا ملاک عمل است.
      علی رضا سعیدی
      08:10 - 1403/02/02
      پاسخ دهید
      با سلام وقت بخیر در یک قرار داد بطور همزمان می توان هم 25 درصد کاهش داد و هم 25 درصد افزایش
        پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
        12:11 - 1403/02/05
        پاسخ دهید
        با سلام و خداقوت این امکان وجود دارد اما نبایستی جمع جبری انجام شود.
      علی رضا سعیدی
      15:20 - 1403/02/03
      پاسخ دهید
      با سلام در صورت درخواست و موافقت پیمانکار میشود بیش از 30 درصد قرارداد را کاهش داد
        پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
        12:09 - 1403/02/05
        پاسخ دهید
        سلام و خداقوت برای کاهش مقادیر این موضوع ممکن است.
رضا حق گو
10:58 - 1403/02/01
پاسخ دهید
درود و خدا قوت یک اختلافی بوجود امده در پیمان ، کار بهرست بهایی است و از چند فهرست بها در برآورد کار سود جسته است . واحد براورد کننده مغایر با دستورالعمل کاربرد فهارس بها ، برای یک یا چند عملیات از ردیف کاری فهرستی که طبق دستورالعمل فهرست می بایست برآورد انجام می شد اقدام ننموده و ردیف کاری فهرست دیگری را مورد استفاده قرار داده است . اکنون که کار به اجرا در آمده و صورت وضعیت های کارکرد بر اساس ردیف کاری از فهرست درست مورد استفاده پیمانکار قرار می گیرد مشاور و کارفرما ادعا می کنند امکان تغییر ردیف کاری نمی باشد چرا که در زمان مناقصه باید اعلام می شد ضمن انکه پیمانکار ضریب پیشنهادی را بر اساس براورد کارفرما اعلام نمودید . ممنون می شوم راهنمایی بفرمایید . با سپاس
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    12:16 - 1403/02/05
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت در این باره نظر کارفرما و مشاور صحیح است، ولو این که اشتباهی صورت پذیرفته و این موضوع تخلف دستگاه محسوب می شود، اما باتوجه به این که پیمانکار نیز بر همین اساس پیشنهاد قیمت ارائه کرده است، در نتیجه امکان تغییر در اسناد وجود ندارد.
مهدی توانگر
14:16 - 1403/02/04
پاسخ دهید
با سلام. اگر افزایش مقادیر به سقف ۲۵٪ رسیده باشد و امکان اتمام پروژه با ردیف های منضم به پیمان که به سقف برآوردی خود نرسیده اند امکان پذیر نبوده و این امر منجر به توقف پروژه گردد و امکان تست و تحویل کارهای انجام شده نباشد ، شرایط تحویل موقت و یا قطعی به چه صورت می باشد. پیمانکار با استناد به بند الف ماده 29 و بند ج ماده 39 درخواست اعمال ماده 48 و تحویل قطعی را دارد
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    12:09 - 1403/02/05
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت در این حالت خاتمه پیمان حاکم است.
keyboard_arrow_up