کسور قراردادهای پیمانکاری

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
مهندس شیرزاد غلام ویسی

سرپرست دفتر فنی در پروژه کارخانه یک میلیون تنی کنسانتره استان یزد، شرکت الماس فرآیند

سرپرست کارگاه در پروژه بانک کشاورزی سرپل ذهاب، شرکت سازه ترابر ایرانیان

سرپرست کارگاه در پروژه‌ دانشکده حسابداری دانشگاه رازی شهر جوانرود ، شرکت سازه ترابر ایرانیان

سرپرست اجرا در پروژه بیمارستان دندی (استان زنجان)، شرکت سازه ترابری ایرانیان

سرپرست اجرا در پروژه راهسازی مسیر مریوان سنندج (جاده برده سپید _پیرخزران)، شرکت سازه ترابر ایرانیان

کارشناس دفتر فنی در پروژه پانسیون پزشکی شهر دندی، شرکت سازه ترابر ایرانیان

کارشناس دفتر فنی در پروژه دیسپاچینگ و مدیریت بحران استان زنجان، شرکت سازه ترابر ایرانیان

پروفایل نویسنده

مقدمه 

کسور قراردادهای پیمانکاری ، از موضوعات مهم برای علی الخصوص پیمانکاران به شمار می­ آید، چراکه از محل هر پرداخت به پیمانکار که در قالب صورت وضعیت توسط کارفرما صورت می­پذیرد، مبالغی که در قوانین و یا در پیمان فی مابین، ذکر گردیده است، از مبلغ کل صورت وضعیت کسر شده و باقی مانده به پیمانکار پرداخت می­شود.

در این مقاله از وبسایت همیار مترور، در خصوص کسورات قانونی در قراردادهای پیمانکاری توضیح خواهیم داد.

کسورات قانونی و قراردادی چیست؟

البته کلمه کسورات، واژه صحیحی نیست، چراکه باید از کلمه کسور، استفاده نمود، اما در هر صورت،‌ به مبلغی که براساس قوانین و مقررات حاکم بر کشور (قانون تامین اجتماعی یا قوانین مالیاتی و ..) و یا براساس توافقات به ­عمل آمده در اسناد پیمان، فی مابین کارفرما و پیمانکار،‌ از هر پرداخت به پیمانکار کسر می­شود، کسور یا کسورات قانونی و قراردادی (کسور قراردادهای پیمانکاری) نامیده می­شود.

در واقع برخی از کسور توسط قوانین وضع شده است و برخی دیگر در پیمان توافق شده است. در نتیجه کسور به دو نوع، کسور قانونی و کسور قراردادی تقسیم می­شود.

لازم به ذکر است برخی از کسور از نوع علی الحساب هستند که در انتها به پیمانکار، مسترد می­شود و برخی دیگر از نوع قطعی است. برای مثال کسور بیمه علی الحساب که توسط کارفرما از هر صورت وضعیت نگهداشت می­شود، از نوع علی الحساب و موقت بوده، اما کسوری بیمه که توسط تامین اجتماعی از پیمانکار کسر می­شود، ماهیت قطعی دارد.

انواع کسور قانونی و قراردادی

  • علی الحساب بیمه تامین اجتماعی
  • قطعی بیمه تامین اجتماعی
  • علی الحساب مالیات (حذف شده است)
  • استهلاک پیش پرداخت
  • حسن انجام کار
  • کسور خاص در برخی از قراردادها
ادامه مطلب
ترک تشریفات مناقصه ( بررسی جامع + فرم درخواست مجوز ترک تشریفات)

در ادامه به تفصیل در خصوص هر یک، توضیح خواهیم داد.

کسور بیمه تامین اجتماعی

یکی از کسوری که در پیمان­ها بایستی توسط پیمانکار پرداخت شود، مربوط به کسور بیمه تامین اجتماعی است که به دو نوع، کسور علی الحساب و کسور قطعی تقسیم بندی می­شود. مطابق با قوانین تامین اجتماعی و در راستای  ماده ۳۸ قانون مزبور و با عنایت به آخرین بخشنامه مرتبط با عنوان بخشنامه «تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه ای مقاطعه کاران»،  حق بیمه براساس نوع پیمان و نوع طرح تعیین می­شود.

همانطور که می­دانید طرح، می­تواند عمرانی و یا غیرعمرانی باشد و نوع پیمان نیز ممکن است یکی از انواع مختلف همانند پیمان دستمزدی، مکانیکی، تامین مصالح و اجرا و سایر حالات رایج دیگر، باشد. باید بدانید در صورتی که طرح عمرانی یا غیر عمرانی باشد، حق بیمه برای هر یک متفاوت است و همچنین در طرح های غیرعمرانی، اگر پیمان دستمزدی باشد، حق بیمه­ی آن با پیمان از نوع مکانیکی متفاوت است. در نتیجه حق بیمه برمبنای نوع طرح و نوع پیمان تعیین می شود.

  • کسور موقت بیمه تامین اجتماعی:

از تمامی صورت وضعیت های پیمانکار، به صورت علی الحساب 5 درصد مبلغ ناخالص صورت وضعیت، به عنوان بیمه تامین اجتماعی توسط کارفرما کسر و تا زمان ارائه مفاصا حساب نزد کارفرما نگهداری می‌شود.

مادامی که مفاصا حساب از سوی پیمانکار اخذ و به کارفرما ارائه گردید، ۵ درصد مزبور به حساب پیمانکار مسترد می­شود.

  • کسور قطعی بیمه تامین اجتماعی:

نوعی دیگر از کسور بیمه، مربوط به کسور قطعی بیمه تامین اجتماعی  است که نهایتا سازمان تامین اجتماعی برحسب لیست بیمه­هایی که پیمانکار در طول پروژه ارسال نموده و به ماخذ ضرایب پیش­بینی شده در انواع پیمان ها، از پیمانکار دریافت می­نماید.

ادامه مطلب
کنترل های بخشنامه ضریب فصلی + مثال واقعی

برای مطالعه حق بیمه قطعی در انواع قراردادهای پیمانکاری و انواع شیوه اعمال کسور بیمه در صورت وضعیت ها، مقاله زیر را مطالعه نمایید.

کسور مالیات

در قراردادهای پیمانکاری تا سال ۱۳۹۴، کسور علی الحساب مالیات نیز وجود داشت اما کسور علی الحساب با ابلاغ قانون مالیات های مستقیم حذف گردید. در نتیجه کسوری از بابت مالیات در صورت وضعیت ها و پرداخت های پیمانکار کسر نمی شود.

کسور استهلاک پیش پرداخت

در قراردادهای پیمانکاری احداث، مبلغ پیش پرداخت در سه قسط در ازای ارائه ضمانت نامه به نفع دستگاه اجرایی بدون کسر کسورات قانونی پرداخت می شود که به شرح مواعد زیر می­باشد؛

  • قسط اول معادل ۴۰ درصد مبلغ پیش پرداخت، پس از تحویل کارگاه
  • قسط دوم معادل ۳۰ درصد مبلغ پیش پرداخت، پس از تجهیز کارگاه (تجهیز اولیه)
  • قسط سوم معادل ۳۰ درصد مبلغ پیش پرداخت، پس از انجام سی درصد مبلغ اولیه پیمان طبق صورت وضعیت های موقت بدون محاسبه مصالح پای کار.

با عنایت به بند (پ)  از ماده ۱۰ آیین نامه تضمین معاملات دولتی، تضمین پیش پرداخت به تناسب استهلاک آن بنا به درخواست سپارنده، آزاد می­شود.

به طور معمول برای آنکه پیمانکار، مبلغ پیش پرداخت را طی زمان پروژه مستهلک و به کارفرما مسترد نماید، شیوه کسر استهلاک از صورت وضعیت به شرح زیر است:

  • پس از واریز قسط اول و دوم پیش پرداخت، معادل هفتاد (۷۰) درصد پیش پرداخت، نسبت مبلغ کل پیش پرداخت به مبلغ اولیه پیمان، از مبلغ ناخالص تمامی صورت وضعیت های موقت (به استثنای تعدیل، مابه التفاوت مصالح و پرداخت های مشابه) کسر می شود.
  • بعد از واریز قسط سوم، معادل یکصد و چهارده (۱۱۴) درصد نسبت کل پیش پرداخت به مبلغ اولیه پیمان از صورت وضعیت ها کسر می شود، به نحوی که مبلغ پیش پرداخت تا آخرین صورت وضعیت موقت (صورت وضعیت ماقبل قطعی) مستهلک شود
  • مثال کسر پیش پرداخت
ادامه مطلب
حوادث قهری چیست ؟ تفسیر ماده 43 شرایط عمومی پیمان + فیلم

برای درک بهتر نحوه کسر پیش پرداخت به مثال عددی زیر توجه نمایید:

مبلغ اولیه پیمانی برابر با 200 میلیون تومان می باشد. مطابق با اسناد مناقصه و پیمان، معادل 20 درصد پیش پردخت به این پیمان تعلق می گیرد، مطلوب است نحوه استهلاک پیش پرداخت؟

  • گام اول) تعیین مبلغ کل پیش پرداخت

(40.000.000= 200.000.000*0.2 )

  • گام دوم) تعیین قسط اول

 16 میلیون تومان (16.000.000=40.000.000*0.4 )

  • گام سوم) تعیین قسط دوم

۱۲ میلیون تومان (12.000.000=40.000.000*0.3 )

در این مرحله که پیمانکار، قسط اول و دوم را دریافت کرد، حال بایستی کسر پیش پرداخت در صورت وضعیت ها صورت پذیرد.مبلغ کسر شده ناشی از دریافت قسط اول و دوم به شرح زیر محاسبه می­شود.

 نسبت مبلغ کل پیش پرداخت به مبلغ ولیه پیمان 20 درصد است. در نتیجه از هر صورت وضعیت (به استثنای تعدیل، مابه التفاوت نرخ مصالح و پرداخت های مشابه) 20 درصد کسر می­شود.

( 0.2=200.000.000÷40.000.000 )

  • قسط سوم نیز معادل 12 میلیون تومان پس از انجام ۳۰ درصد مبلغ اولیه پیمان طبق صورت وضعیت های موقت بدون محاسبه مصالح پای کار. در واقع پیمانکار بایستی به پیشرفت ریالی ۶۰ میلیون تومانی طبق صورت وضعیت های تایید شده بدون محاسبه مصالح پای کار برسد، سپس قسط سوم به حساب ایشان واریز می گردد.

پس از دریافت قسط سوم معادل ۲۲.۸ درصد از صورت وضعیت های موقت کسر خواهد شد تا مبلغ پیش پرداخت به طور کامل مستهلک شود.

کسور حسن انجام کار

از مبلغ هر پرداخت به پیمانکار، معادل ۱۰ درصد به عنوان تضمین حسن انجام کار کسر و در حساب سپرده نزد کارفرما نگاهداری می شود. نحوه آزادسازی تضمین حسن انجام کار در شرایط عمومی پیمان منضم به قرارداد ذکر می­شود. در نتیجه کسور حسن انجام کار نیز از نوع الحساب می­باشد.

ادامه مطلب
آموزش صورت وضعیت نویسی فهرست بها

کسور خاص در برخی از قراردادها

در برخی از قراردادهای پیمانکاری علی الخصوص با شهرداری­ ها، از محل هر پرداخت به پیمانکار کسوری  با عنوان «وضع عوارض» معادل ۰.۵ درصد از قرارداد پیمانکار کسر می­گردد، طبق دادنامه شماره ۵۵۰ مورخ 1391/۰۸/08 در کلاسه پرونده شماره ۵۵۵/ 88 و شماره دادنامه ۱۷۷۵ الی ۱۷۶۳ از آرای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، این نوع عوارض بر خلاف قانون است و نبایستی در قرارداد درج و از پیمانکار کسر شود.

منابع 

  • پکیج جامع امور قراردادها (بخش کسورات و اضافات پیمان – تالیف مهندس کرایلو)
  • شرایط عمومی پیمان نشریه ۴۳۱۱
  • آیین نامه تضمین معاملات دولتی مصوبه سال ۱۳۹۴
  • قوانین تامین اجتماعی و بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه ای مقاطعه کاران
مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up