مبالغ مشروط در قراردادهای EPC

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
مهندس محمد کرایلو

مقدمه

موضوع مبالغ مشروط در پیمان های طرح و ساخت (EPC)، از موضوعات دارای ابهام و سوال برانگیز در پروژه ها بوده و موضوع یادشده نیاز به توضیحاتی دارد که در این مقاله قصد داریم پیرو آن، توضیحاتی را براساس «سند  جدید شرایط عمومی پیمان طرح و ساخت (EPC) برای کارهای صنعتی»‌ خدمت شما مهندسان گرامی تقدیم کنیم. لازم به یادآوری سند جدید EPC، در تاریخ  1402/۰۳/09 ابلاغ گردیده است.

    مبالغ مشروط چیست؟

با عنایت به جز ۱-۱۸ از ماده ۱ شرایط عمومی پیمان طرح و ساخت (EPC) برای کارهای صنعتی، مبالغ مشروط یا (Provisional Sums)، بخشی از مبلغ پیمان است که در بند ۳-۱ موافقت نامه درج شده است و پرداخت آن مشروط به دستور کارفرما برای انجام کارهایی از جمله خدمات و یا تامین مصالح و تجهیزات به وسیله پیمانکار طبق شرح ردیف های مندرج در پیوست شماره ۱۷ و براساس ماده ۵۴ شرایط عمومی پیمان است.

اساسا  بخش اعظمی از کالاها، خدمات، مصالح، تجهیزات و به طور کلی محدوده­ی انجام کار، کاملا قطعی است و برای انجام کار توسط پیمانکار در نظر گرفته می­شود، اما قسمتی از پیمان نیز موقت بوده و غیرقابل قطعی. به نحوی که احتمال دارد در حین اجرای کار توسط کارفرما ابلاغ شود و پیمانکار نیز موظف به انجام کار است و یا اصلا احتمال دارد که کارهای مربوطه، ابلاغ نشود. برای درک بهتر موضوع مثال زیر را در نظر بگیرید:

  • برای احداث ساختمانی، تکنولوژی خاص برای نورپردازی نما در نظر گرفته شده است، اما کارفرما برای اجرای موضوع مربوط،‌ به یقین نرسیده و قصد دارد در حین اجرای پیمان، در خصوص اجرا و عدم اجرای آن تصمیم گیری نماید، در این صورت، می تواند این بخش از کار را با عنوان مبالغ مشروط در پیمان پیش بینی نماید.
  • و یا برای احداث کف طبقه ای، کارفرما به یقین نرسیده است که لازم است، پارکت اجرا نماید و یا به سرامیک که انتخاب اول است، بسنده نماید، در این صورت، برای اجرای پارکت، مبلغ مشروطی را در نظر می‌گیرد.
ادامه مطلب
کنترل های بخشنامه ضریب فصلی + مثال واقعی

نکته حائز به اهمیت این است، در صورت عدم ابلاغ انجام کارهای مربوط به مبالغ مشروط توسط کارفرما، هیچ گونه تعهدی برای کارفرما در برابر پیمانکار ایجاد نمی­کند و پیمانکار نیز، ادعای خاصی را نمی تواند مطرح نماید.

لازم است کارفرما، اقلامی از کارها از جمله خدمات، تامین مصالح و تجهیزات که از محل مبالغ مشروط به وسیله پیمانکار تامین می شود را، در پیوست شماره ۱۷، درج نماید.

 دلیل پیش بینی مبالغ مشروط

اصلی ترین دلیل پیش بینی مبلغ مشروط در پیمان این است که قیمت مشخصی برای انجام این­گونه کارها پیش بینی شود تا در حین پیمان از بروز هرگونه اختلاف احتمالی بر سر قیمت کارهای مربوط، جلوگیری شود.

پیش بینی مبالغ مشروط به صورت ارزی و ریالی

مبالغ مشروط جزو مبلغ پیمان می­باشد. این مبلغ ممکن است به صورت ارزی و یا ریالی پیش­بینی شود که بایستی ماده ۳ با عنوان مبلغ پیمان به تفکیک ارزی و ریالی درج شود.  مجموع مبالغ مشروط به صورت ریالی و ارزی، نمی­تواند از ۱۰ (ده) درصد مجموع مبلغ اولیه پیمان تجاوز نماید.

لازم به ذکر است در پیوست شماره ۱ با عنوان جدول تفکیک مبلغ پیمان برای بخش های مختلف کار، بایستی در «جدول ۱ با عنوان تفکیک مبلغ پیمان»، مبالغ مشروط به ارزی و ریالی مشخص شود.

جدول ۱ از پیوست ۱ با عنوان تفکیک مبلغ پیمان

همچنین در «جدول ۱-۴ با عنوان تفکیک مبلغ بخش مبالغ مشروط برای انجام کارهای پیوست ۱۷»، شرح کارهای مشروط به همراه ذکر مبلغ ریالی و ارزی آن باید مشخص شود.

جدول ۱-۴ از پیوست ۱ با عنوان تفکیک مبلغ بخش مبالغ مشروط برای انجام کارهای پیوست ۱۷

ادامه مطلب
وظایف دفتر مدیریت ادعا (‌بررسی جامع CMO و وظایف آن )

مبالغ مشروط جز مبلغ اولیه پیمان است؟

در سال های گذشته و تا پیش از ابلاغ شرایط عمومی پیمان جدید طرح و ساخت (EPC)، این عقیده وجود داشت که مبلغ مشروط جز مبلغ اولیه پیمان نیست، در این صورت در صورت نیاز به ابلاغ مبالغ مشروط، فرضا ۱۰ (ده) درصد، مبالغ مشروط توسط کارفرما ابلاغ می­شد و ظرفیت ۲۵ (بیست و پنج) درصد برای کارهای جدید نیز، به صورت مجزا ابلاغ می­شد! در این صورت میزان افزایش مبلغ اولیه پیمان بیش از ۲۵ (بیست و پنج) درصد می­گردید که این موضوع تخلف محسوب می شد و برخلاف بند ۲ از ماده ۱۰ آیین نامه معاملات دولتی مصوب 1349/۱۲/27 می­باشد.

«بند ۲ از ماده ۱۰ آیین نامه معاملات دولتی: دستگاه مناقصه ‌گزار اختيار دارد مقدار كالا يا كار مورد معامله را تا بيست و پنج درصد افزايش يا كاهش دهد مشروط بر اينكه كليه محاسبات ‌فنی نسبت به اين افزايش يا كاهش متناسباً رعايت و تطبيق نمايد.»

اما راهکار بهتر چه چیزی بود تا از بروز این تخلف جلوگیری شود؟

همانطور که پیش تر گفتیم، مبلغ مشروط ممکن است توسط کارفرما ابلاغ شود و یا ممکن است ابلاغ نشود، در صورتی که مبالغ مشروط ابلاغ نشود که پرداختی به پیمانکار صورت نمی پذیرد و در صورتی که ابلاغ شود،‌با ابلاغ مبالغ مشروط، مبلغ اولیه پیمان به ۱۰۰٪ می­رسد و حتی ظرفیت ۲۵ (بیست و پنج) درصد نیز، قابل استفاده است.

در واقع در صورتی که مبلغ اولیه پیمان با احتساب مبالغ مشروط ۱۰۰ واحد باشد و میزان مبالغ مشروط نیز معادل ۱۰ واحد باشد، برای احتساب کاهش و افزایش مقادیر مرتبط با تغییرکارها،  ظرفیت ۲۵ درصد از ۱۰۰ واحد محاسبه می­گردد.

ادامه مطلب
خسارت دیرکرد در پرداخت ها در قراردادهای سرجمع

عدم ابلاغ مبالغ مشروط و خاتمه پیمان

نکته مهم آنکه، همانطور که می دانید در صورتی که مجموع مبالغ کارهای کاهش یافته اعم از کاهش مقادیر، تغییر در مشخصات و یا حذف کارها،‌ از  ۲۵ (بیست و پنج) درصد مبلغ اولیه پیمان، تجاوز نماید، پیمانکار می­تواند درخواست خاتمه پیمان را طبق ماده ۶۹ شرایط عمومی پیمان مطرح نماید.  اما سوالی که مطرح می شود، در صورتی که عدم ابلاغ کارهای مربوط به مبالغ مشروط باعث کاهش کاری بیش از ۲۵ (بیست و پنج) درصد مبلغ اولیه پیمان شود، در این صورت آيا باز هم امکان طرح خاتمه پیمان توسط کارفرما وجود دارد؟

در پاسخ به سوال فوق با عنایت به جز ۴۹-۳-۳ از بند ۴۹-۳ از ماده ۴۹ شرایط عمومی پیمان با عنوان تغییر در کارها، باید عرض کنیم که پاسخ خیر است و  در صورتی که عدم ابلاغ کارهای مربوط به مبالغ مشروط منجر به کاهش کاری بیش از ۲۵ (بیست و پنج) درصد مبلغ اولیه پیمان شود، حقی برای پیمانکار در خصوص خاتمه پیمان مطابق ماده ۶۹ ایجاد نمی­گردد.

برنامه زمان بندی کلی و مبالغ مشروط

زمان انجام کار مرتبط با مبالغ مشروط، بایستی توسط کارفرما در برنامه زمان بندی کلی مشخص شود و در زمان مقرر،‌ کارفرما بایستی نسبت به ابلاغ کارهای مربوط، اقدام نماید.

پیش پرداخت و مبالغ مشروط

در صورت دستور کارفرما مبنی بر انجام کارهای مشمول مبالغ مشروط، پیش پرداخت مربوط به این بخش، مطابق با پیوست شماره ۵ پیمان به پیمانکار پرداخت می­شود، لازم است در پیوست ۵ موارد زیر برای مبالغ مشروط مشخص شود:

  • مبلغ پیش پرداخت،‌ تعداد و موعدهای پرداخت اقساط پیش پرداخت
  • نحوه پرداخت مبالغ پیش پرداخت برحسب روش ساختار شکست قیمت (CBS) و یا حسب مورد در صورتی که روش پرداخت براساس فهرست مقادیر و بهای واحد کار است، این موضوع تصریح شود.
ادامه مطلب
چگونه مشاور قراردادی پروژه های عمرانی شویم؟

منابع

  • موافقت نامه، شرایط عمومی، شرایط خصوصی و پیوست های پیمان های EPC برای کارهای صنعتی
  • آیین نامه معاملات دولتی مصوب 1349/۱۲/27
  • تجربیات مهندس محمد کرایلو
مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up