تعدیل در قراردادهای پیمانکاری

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
مهندس محمد کرایلو

مقدمه

موضوع تعدیل در قراردادهای پیمانکاری از مباحث بسیار پراهمیت برای پیمانکاران به شمار می­ آيد، تعدیل پذیر بودن پیمان، نیاز روز پیمان های صنعت ساخت کشور است، چراکه تورم افسار گریخته حاکم در کشور، نوسانات شدید قیمت های در دوره های مختلف و … باعث شده با افزایش قیمت لحظه ای در پیمان ها روبرو باشیم.

میلگردی که تا دیروز کیلویی ۳۰۰۰ تومان بوده، یک شبه به کیلویی ۱۲ هزارتومان تغییر می­دهد و چه کسی باور می­کرد قیمت میلگرد به حدود ۳۰ هزار تومان به ازای هر کیلو، برسد!!!

اما راهکار جبران این نوسانات برای پیمانکاران چیست؟ پیمانکاری با قیمت میلگرد ۳۰۰۰ تومانی وارد مناقصه شده و پیشنهاد قیمت خود را ارائه می­کند و پس از گذشت تنها ۳ ماه، قیمت میلگرد به ۱۲ هزار تومان و ۲۰ هزار تومان و ۳۰ هزار تومان تغییر پیدا می­کند! چه راهکاری برای پیمانکاران برای جبران این افزایش قیمت ها پیش­بینی گردیده است؟

تعدیل، بله تعدیل یکی از راهکارهای جبران تورم و افزایش قیمت ها در قراردادهای پیمانکاری است. البته پیش بینی تعدیل در پیمان ها، حسب مورد به مفاد پیمان بر می­گردد، در واقع تمام پیمان ها تعدیل پذیر نیستند. از این رو در این مقاله قصد داریم پیرو شروط تعدیل پذیری قراردادها، مطالب مهمی را در اختیارتان بگذاریم.

شروط تعدیل پذیری پیمان

تعدیل پذیری یا فاقد تعدیل بودن پیمان حسب مورد براساس مفاد پیمان­های همسان ابلاغی از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور، متفاوت است. از این­رو در ادامه به بررسی تعدیل در برخی از پیمان­های همسان رایج در کشور می­پردازیم؛

  • شرایط عمومی پیمان رایج (نشریه ۴۳۱۱) بخشنامه شماره 54/842 – 102/1088    مورخ  1378/03/03
ادامه مطلب
چگونه مشاور قراردادی پروژه های عمرانی شویم؟

مطابق با جز هـ ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمان فوق الذکر، شرط تعدیل پذیری یا فاقد تعدیل بودن پیمان، به تعیین و تکلیف آن در شرایط خصوصی واگذار گردیده است، بدین معنا در صورتی که در شرایط خصوصی، تعدیل پذیری پیمان تصریح گردیده باشد، پیمان تعدیل پذیر تلقی می­گردد.

  • انعقاد پیمان اجرای کارهای ساختمانی به صورت سرجمع بخشنامه شماره  6405/ 100 مورخ 1389/02/04

مطابق با ماده ۷ – تعدیل آحاد بها، به قیمت­های این پیمان هیچگونه تعدیل آحادبها و مابه التفاوت به جز آنچه که در پیوست شماره ۵ پیش­بینی شده، تعلق نمی­گیرد. در این نوع پیمان ها، مطابق با پیوست شماره ۵، مابه التفاوت نرخ فولاد و سیمان و دو نوع مصالح اصلی پروزه به پیشنهاد واحد تهیه کننده برآورد و تایید کارفرما، تعلق می­گیرد و هیچ وجه دیگری به عنوان تعدیل و یا مابه التفاوت به حساب پیمانکار منظور نمی­شود.

  • انعقاد پیمان اجرای کارهای ساختمانی به صورت سرجمع بخشنامه شماره ۱۲۹۹۱۸۸ /96 مورخ 1396/05/04

مطابق با ماده ۹ – تعدیل آحاد بها، به قیمت­های این پیمان، مطابق فصول و فهرست تعیین شده برای هر فعالیت در جدول ساختار شکست کار، بر طبق ضوابط بخشنامه شماره ۱۷۳۰۷۳/ 101 مورخ 1382/09/15، تعدیل آحادبها تعلق می­گیرد. به بیان دیگر در این نوع پیمان، تعدیل جز شروط قرارداد بوده و کارفرما نمی­تواند پیمان را فاقد تعدیل نماید.

  • انعقاد پیمان براساس فهرست بهای تجمیع شده راه، باند فرودگاه و زیرسازی راه آهن بخشنامه شماره ۶۵۶۳۷/ 100  مورخ 1391/08/14

باتوجه به این­که شرایط خصوصی پیمان این نوع پیمان ها، نشریه شماره ۴۳۱۱ می­باشد، مطابق با ماده ۷ پیوست این بخشنامه ۶۵۶۳۷/ 100، تعدیل این نوع پیمان ها براساس بخشنامه شماره ۱۷۳۰۷۳/ 101 مورخ 1382/09/15 محاسبه می­شود.

  • شرایط عمومی پیمان های طرح و ساخت (EPC) برای کارهای صنعتی بخشنامه شماره ۷۱۰۵/ 54-۱۸۹۲۹ / 105 مورخ 1380/11/14
ادامه مطلب
کنترل های بخشنامه ضریب فصلی + مثال واقعی

مطابق با جز ۵۶-۱-۵ ماده ۵۶ – تغییرات در مبلغ پیمان، تغییر مبلغ پیمان ناشی از تعدیل، در صورتی که در شرایط خصوصی برای جبران نوسان قیمت مصالح و  تجهیزات، کرایه ماشین آلات ساختمانی، دستمزد نیروی انسانی و … تعدیل پیش ­بینی شده باشد، این تغییرات طبق روش پیش بینی شده در پیوست ۴، اعمال می­گردد. بدین معنا در صورتی که در شرایط خصوصی، تعدیل پذیری پیمان تصریح گردیده باشد، پیمان تعدیل پذیر تلقی می­گردد.

  • شرایط عمومی پیمان های طرح و ساخت (EPC) برای کارهای صنعتی بخشنامه شماره ۱۱۴۶۵۰/ 1402  مورخ 1402/03/09

مطابق با جز ۵۶-۱-۴ ماده ۵۶ – تغییرات در مبلغ پیمان، تغییر مبلغ پیمان ناشی از تعدیل، مطابق روش ذکر شده در پیوست شماره ۴ پیمان و یا مطابق مقرره قانونی الزام آوری که بعد از انعقاد پیمان صادر می­شود و موضوع پیمان در دامنه شمول آن قرار می­گیرد.

  • قرارداد همسان طرح و ساخت (EPC)غیرصنعتی بخشنامه شماره ۸۵۴۲۸/ 101  مورخ 1384/05/15

مطابق با جز ۱۳-۸ ماده  فصل ۱۳ تغییرها و اصلاح­ها – اگر پرداخت تعدیل و روش محاسبه آن در شرایط خصوصی پیش بینی نشده باشد، مبلغ پیمان در اثر افزایش یا کاهش هزینه های نیروی انسانی، کالاها، و دیگر عوامل موثر، تعدیل نمی­شود.

  • پیمان همسان PC برای کارهای صنعتی بخشنامه شماره ۱۸۳۴۰۶ / 101 مورخ 1383/10/05

مطابق با جز ۵۶-۱-۵ ماده ۵۶ – تغییرات در مبلغ پیمان، تغییر مبلغ پیمان ناشی از تعدیل، در صورتی که در شرایط خصوصی برای جبران نوسان قیمت مصالح و تجهیزات، کرایه ماشین آلات ساختمانی، دستمزد نیروی انسانی و … تعدیل پیش­ بینی شده باشد، این تغییرات طبق روش پیش­ بینی شده در پیوست ۴، اعمال می­گردد.

  • پیمان همسان PC برای کارهای صنعتی بخشنامه شماره ۱۱۴۶۵۱/ 1402 مورخ 1402/03/09
ادامه مطلب
دستورکار چیست؟ + ضوابط دستور کار

مطابق با جز ۵۶-۱-۴ ماده ۵۶ – تغییرات در مبلغ پیمان، تغییر مبلغ پیمان ناشی از تعدیل، مطابق روش ذکر شده در پیوست شماره ۴ پیمان و یا مطابق مقرره قانونی الزام آوری که بعد از انعقاد پیمان صادر می­شود و موضوع پیمان در دامنه شمول آن قرار می­گیرد.

بنا به توضیحات فوق می­توان نتیجه گرفت، تعدیل پذیری یا فاقد تعدیل بودن یک پیمان، برحسب مفاد مندرج در آن پیمان از جمله شرایط خصوصی و پیوست های مربوطه، تعیین می­شود، البته در پیمان هایی از جمله انعقاد پیمان اجرای کارهای ساختمانی به صورت سرجمع بخشنامه شماره ۱۲۹۹۱۸۸/ 96 مورخ 1396/05/04، تعدیل پذیری در ذات قرار بوده و امکان حذف تعدیل در چنین پیمان­هایی برای دستگاه های اجرایی، فراهم نبوده، لازم به ذکر است، در صورتی که در شرایط خصوصی در خصوص تعدیل پذیری پیمان، تصریحی به­ عمل نیامده باشد و یا ماده مربوط به تعدیل در شرایط خصوصی، فاقد هرگونه توضیحی باشد، پیمان فاقد تعدیل محسوب می­شود. در راستای موضوع طرح شده، پرسش و پاسخ شماره ۱۱۵۰-۱۷۳۰۷۳ مورخ 1401/03/20 را مطالعه نمایید.

۲. پیمان های فاقد تعدیل

همانطور که در مطالب فوق توضیح داده شد، پیمان ­می­تواند تعدیل پذیر یا فاقد تعدیل باشد،‌ چنانچه بنا به تشخیص مناقصه گزار، پیمان فاقد تعدیل در نظر گرفته شود، اصولات پیمانکاران در زمان پیشنهاد قیمت برای شرکت در مناقصه، نوسانات قیمت­ها را تا حدود متعارف (۱۰ الی ۱۵ درصد) در نظر گرفته و براین اساس، پیشنهاد قیمت را تسلیم می­نمایند، این درحالی است که در سال­های اخیر، شاهد افزایش قیمت­ها تا حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ درصد بوده ایم. در این صورت نوسانات قیمت، غیرمتعارف و غیرقابل پیش­بینی بوده و بدیهی است،‌ با تورم پیش­بینی شده توسط پیمانکار، خوانایی ندارد، لذا پیمانکار متضرر گردیده و توان انجام پروژه را ندارد. بنابراین چاره ای برای موضوع پیش­گفته بایستی اندیشیده می­شد! در صورتی که به تدقیق، تاریخچه افزایش قیمت­های نامتعارف در یک دهه اخیر را بررسی نمایید، متوجه خواهید شد، با اجرای اصلاح قیمت حامل­های انرژی و افزایش قیمت سوخت، آثار تورم و افزایش قیمت در پیمان­ها پدید آمد، در این راستا، سازمان برنامه و بودجه کشور در سال ۱۳۹۱، اقدام به ابلاغ بخشنامه شماره ۳۴۶۴۳/ 100 با موضوع دستورالعمل نحوه جبران آثار اصلاح قیمت حامل­های انرژی با اعمال قانون هدفمند کردن یارانه در پیمان های فاقد تعدیل نمود. پس از آن با جهش قیمت ارز و آثار تورمی غیرقابل پیش ­بینی آن در پیمان های ریالی فاقد تعدیل، سری بخشنامه هایی با عنوان نحوه جبران آثار تغییر قیمت ارز در پیمان های فاقد تعدیل و دستورالعمل نحوه جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز در پیمان های ریالی فاقد تعدیل در سه نوبت و تمدیدهای مربوط، ابلاغ شد. هدف از ابلاغ بخشنامه های مزبور، جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز در پیمان ­های ریالی فاقد تعدیل است. بنابراین می­توان نتیجه گرفت یکی از راهکارهای جبران تورم در پیمان های فاقد تعدیل، استفاده از ظرفیت مربوط به بخشنامه های فوق ­الذکر می­باشد.

ادامه مطلب
وظایف دفتر مدیریت ادعا (‌بررسی جامع CMO و وظایف آن )

در برخی از پیمان ها از جمله پیمان­ های ذیل طرح­های غیرعمرانی و علی الخصوص کارفرمای خصوصی، مفادی به شرح زیر در پیمان مطرح می­­شود؛

  • به این پیمان هیچ­گونه تعدیل، مابه­ التفاوت و دستورالعمل مرتبط با جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز، تعلق نمی­گیرد.
  • به این پیمان در مدت اولیه، در مدت تاخیرات مجاز و غیرمجاز، هیچ­گونه تعدیلی تعلق نمی­گیرد.
  • و …

جالب است بدانید، شروط فوق دارای ایرادات اساسی از منظر قواعد حقوقی و قوانین آمره می­باشد و حتی با وجود پیش­ بینی در اسناد و مدارک پیمان، حسب مورد امکان ابطال آن وجود دارد، به بیان دیگر تحت شرایطی با وجود شروط پیش­گفته، امکان تعلق تعدیل و بخشنامه های مربوطه، میسر است.

منابع

  • مطالعات، تحقیقات و تجربیات مهندس کرایلو
  • بخشنامه تعدیل آحاد بهای پیمان ها به شماره 101/173073
  • مجموع بخشنامه های جبران آثار ناشی از افزایش قیمت ارز در پیمان های ریالی فاقد تعدیل
  • پرسش و پاسخ های سازمان برنامه و بودجه کشور

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هنوز هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
keyboard_arrow_up