مفهوم شناوری و انواع شناوری در برنامه ریزی و کنترل پروژه

مفهوم شناوری و انواع شناوری در برنامه ریزی و کنترل پروژه

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
مفهوم شناوری و انواع شناوری در برنامه ریزی و کنترل پروژه
مهندس محدثه قربانی

کارشناس فنی در موسسه فنی، مهندسی و آموزشی همیار مترور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت ساخت دانشگاه علم و صنعت

کارشناس دفترفنی در پروژه راسپینا شهرک شهید بهشتی، شرکت تربت پاک

کارشناس دفترفنی در پروژه‌ 2000 واحدی بهمن شهرک شهید بهشتی، شرکت پیمانکاری ناصری

کارشناس دفترفنی در پروژه راسپینا شهرک شهید بهشتی، شرکت پیمانکاری ناصری

کارشناس دفتر فنی در شرکت دانش بنیان کاوش مکانیزه فن آور

کارشناس مهندسی عمران در دانشگاه سراسری قم

پروفایل نویسنده

احتمالا عبارت  “Time is money”  و یا معادل فارسی آن “زمان طلاست” در پروژه‌های ساختمانی به گوشتان خورده است. یکی از مهمترین دغدغه‌های صنعت ساخت، مخصوصا در کشور ما، زمان و یا به عبارتی اتمام پروژه در زمان تعیین شده آن می‌باشد. تمامی ذینفعان  تلاش خود را می کنند تا پروژه های خود را به موقع بسازند و از هزینه های تاخیر جلوگیری کنند و در راستای این هدف،  داشتن یک برنامه زمانبندی کامل و شناسایی اقسام مختلف آن حیاتی است.در یک برنامه زمانبندی، فعالیت‌های مختلفی وجود دارد که در دو دسته بحرانی و غیربحرانی (و گاها شبه بحرانی یا نزدیک بحرانی) تقسیم می‌شوند.

فعالیت‌های بحرانی آن دسته از فعالیت‌ها هستند که باید در زمان مقرر تکمیل شوند در غیر این صورت، کل پروژه بر این اساس به تأخیر می‌افتد. در مقابل فعالیت‌های غیر بحرانی آن‌هایی هستند که حاوی «شناوری» یا زمان اضافه‌ای هستند که برای تکمیل یک فعالیت علاوه بر مدت زمان تعیین‌شده اختصاص داده می‌شود.در این مقاله از سایت همیار مترور قصد داریم به مفهوم شناوری، شناسایی انواع آن و کاربرد آن‌ها در برنامه‌ زمانبندی پروژه بپردازیم.

مفهوم شناوری و انواع آن در برنامه زمانبندی:

شناوری (float/slack)  در مفهوم برنامه ریزی و کنترل پروژه، به معنی مدت زمانی است که یک فعالیت می تواند به تاخیر بیفتد بدون آنکه تاریخ تکمیل پروژه را دچار تاخیر کند. به عبارت دیگر هنگامی که شناوری وجود دارد، یک فعالیت ممکن است دیرتر از تاریخ شروع برنامه ریزی شده آن شروع شود و یا مدت زمان آن طولانی تر از مدت زمان برنامه ریزی شده  آن باشد، اما باعث طولانی شدن مدت پروژه نشود، اما  توجه داشته باشید، در صورتی که قید وجود داشته باشد، شناوری بی معنی می‌شود.

ادامه مطلب
مدیریت و کنترل پروژه

در نتیجه اگر گفته شود که یک فعالیت دارای شناوری صفر است، هرگونه تاخیر در آن فعالیت منجر به تاخیر متناظر با تاریخ تکمیل پروژه خواهد شد. (در واقع فعالیت یک فعالیت بحرانی است.)

نکته: در سالهای اخیر با توجه به تغییراتی که در سیستم پروژه ها و همچنین بهای سازمان برنامه و بودجه ی دفترهای فنی رخ داده است اهمیت کارشناس دفتر فنی به طرز بالایی افزایش یافته است؛ از همین رو بهتر است که با تکمیل توانایی هایتان به عنوان یک مهندس مترور تمام عیار  آنچه که شرکت ها و بازار از شما انتظار دارند بدرخشید؛

«دوره جامع مترور حرفه ای» از موسسه ی همیار مترور میتواند شما را از 0 تا 100 یاری کند.

تعاریف انواع شناوری:

دو تعریف رایج  برای شناوری،  که به صورت متداول از آن‌ها استفاده می‌شود، شناوری کل و   شناوری آزاد   می‌باشند.

  • شناوری کل یا جمعی (total float) :

مقدار زمانی است که یک فعالیت می‌تواند به تاخیر بیفتد یا به زمان اجرای آن افزوده شود، بدون اینکه در کل زمان اجرای پروژه تاثیر بگذارد.

بر اساس تصویر شماره 1، فعالیت های A،B،C و E بر روی مسیر بحرانی برنامه زمانبندی پروژه هستند و با 1 روز تاخیر در انجام فعالیت های مذکور، پروژه با 1 روز تاخیر به اتمام خواهد رسید، اما فعالیت 2 دارای شناوری کل می‌باشد و به میزان مشخص شده می‌تواند بدون تغییر تاریخ تکمیل دیرتر  از تاریخ برنامه ریزی شده آغاز شود و  یا به طول بینجامد.(پیشنهاد مطالعه: دوره ی جامع حق الزحمه نظارت یکپارچه)

تصویر مفهوم شناوری کل

  • از لحاظ رابطه و فرمول برای شناوری کل:

 دو حالت وجود دارد که جواب آن‌ها با همدیگر یکسان می باشد :

ادامه مطلب
وظایف دفتر مدیریت ادعا (‌بررسی جامع CMO و وظایف آن )

TF = Late Start date – Early Start date

TF = Late Finish date – Early Finish date

شناوری کل= تاریخ شروع دیر فعالیت – تاریخ شروع زود فعالیت

شناوری کل= تاریخ پایان دیر فعالیت-تاریخ پایان دیر فعالیت

  • شناوری آزاد یا فردی (free float):

 مقدار زمانی است که  یک فعالیت می‌تواند به تاخیر بیفتد بدون آنکه زودترین زمان شروع فعالیت پس نیاز خودش را دچار تاخیر کند یا به عبارتی بدون آن که بر مقدار شناوری فعالیت های بعدی خود تاثیر بگذارد.

بر اساس تصویر شماره 2،  فعالیت های 1 و2 بر روی مسیر بحرانی برنامه زمانبندی پروژه هستند و  فعالیت D دارای شناوری آزاد می‌باشد و به میزان مشخص شده می‌تواند بدون تغییر تاریخ تکمیل و بدون تغییر میزان شناوری فعالیت E، دیرتر  از تاریخ برنامه ریزی شده آغاز شود یا به طول بینجامد.(پیشنهاد مطالعه: دوره جامع دستورالعمل جبران افزایش نرخ ارز)

تصویر مفهوم شناوری آزاد

  • از لحاظ رابطه و فرمول برای شناوری آزاد:

FF = ES of next Activity – EF of current Activity

شناوری آزاد=تاریخ شروع زود فعالیت  بعدی- اتمام زود فعالیت مورد نظر

  • شناوری مستقل (independent float):

مقدار زمانی که یک فعالیت می‌تواند به تاخیر افتد یا به زمان اجرای آن افزوده شود بدون آنکه بر شناوری فعالیت های قبل و بعد از خود تاثیر بگذارد، به این معنی که تاریخ شروع زود فعالیت بعدی و تاریخ اتمام دیر فعالیت قبلی خود را تغییر ندهد.

فعالیت قبلی در دیرترین تاریخ اتمام خود به پایان برسد و فعالیت بعدی نیز در زودترین تاریخ شروع خود آغاز شود و با این حال فعالیت فعلی، دارای شناوری باشد.

ادامه مطلب
مدیر طرح یا مدیر پیمان + انواع CM (بررسی جامع)

نکته: به عنوان کارشناس دفترفنی، برای تهیه برآورد هزینه اجرای کار پروژه، تهیه اسناد مالی مناقصه توسط کارفرما، تهیه آنالیزبها و پیشنهاد قیمت توسط پیمانکار، تهیه صورت وضعیت های کارکرد و تعدیل  و همچنین انجام امور روزمره دفترفنی در کارگاه لازم است که به نرم افزارهای اکسل – تدکار – تکسا – تدبیر مسلط باشید.

موسسه ی همیار مترور با ارائه ی «دوره جامع نرم افزارهای متره و برآورد» در تلاش است که سطح کیفی شما را به عنوان یک کارشناس دفتر فنی افزایش بدهد.

  • از لحاظ رابطه و فرمول برای شناوری مستقل:

IF = ES of next Activity – EF of current Activity-Duration of current Activity

شناوری مستقل=تاریخ شروع زود فعالیت  بعدی- اتمام زود فعالیت مورد نظر-مدت زمان فعالیت مورد نظر

  • شناوری تداخلی (interfering float):

 مقدار  زمانی است که اگر صرف شود، شناوری فعالیت های بعدی کاهش خواهد یافت.

  • از لحاظ رابطه و فرمول برای شناوری تداخلی:

IF = TF of current Activity  – FF of current Activity

شناوری تداخلی= شناوری کل فعالیت – شناوری آزاد فعالیت

  • شناوری نهایی (terminal float):

مقدار زمانی است که تاریخ پایان طولانی ترین مسیر برنامه زمانبندی پروژه می‌تواند به تاخیر افتد (طولانی تر شود یا به تاریخ بعدتر منتقل گردد)، بدون آنکه بر  بر تاریخ تکمیل قراردادی پروژه تاثیر بگذارد. این نوع شناوری تنها زمانی وجود دارد که تکمیل اولیه زودتر از “تاریخ تکمیل قرارداد” باشد. فاصله زمانی بین دو تاریخ مذکور، همان شناوری نهایی می‌باشد.

  • شناوری منفی:

معیاری از میزان عقب بودن فعالیت از برنامه زمانبندی پروژه، در نقطه خاصی از زمان است و یا در حالتی که فعالیت‌ها به تاریخی زودتر از تاریخ اصلی خود محدوده شده باشند (وجود قیود در برنامه زمانبندی).

ادامه مطلب
شناخت جامع و کامل انواع تاخیرات در پروژه های عمرانی

اهمیت شناوری منفی زمانی مشخص می‌شود که برای مثال در پروژه‌ای تاریخ اتمام بسیار حائز اهمیت است و به همین خاطر در برنامه زمانبندی قید پایان درنظر گرفته می‌شود، در صورت بروز و شناسایی تاخیر، دستگاه کارفرما، پیمانکار را ملزم به ارائه برنامه زمانبندی جبرانی می‌کند،  و پیمانکار در هنگام تهیه برنامه زمانبندی جبرانی، تمام شناوری‌های منفی را صفر می‌کند و این مسئله یک اشتباه رایج است، چرا که بعد از تهیه برنامه زمانبندی، فعالیت‌های با شناوری منفی دیگر قابل تشخیص نخواهند بود و با توجه به اینکه باید نسبت به سایر فعالیت ها با شناوری صفر ارجحیت داده شوند، برنامه‌ها به این شکل پیش نمی‌روند.

شناسایی شناوری و انواع آن در برنامه زمانبندی چه اهمیتی دارد؟

با شناسایی و کنترل شناوری کل و تفکیک فعالیت ‌های بحرانی و شبه بحرانی از فعالیت‌های دارای شناوری می‌توان از  وقوع تاخیرات آتی جلوگیری کرد و هشدارهای مربوطه را به موقع به طرفین قرارداد اعلام نمود.  همچنین شناسایی شناوری در تخصیص منابع می‌تواند بسیار مفید باشد، بطوری که به فعالیت‌هایی با شناوری کمتر الویت داده شود و هنگامی که شناوری بر روی فعالیت های غیر بحرانی شناسایی می‌شود، می‌تواند برای تسطیح یا هموارسازی منابع مورد استفاده واقع شود.

با در نظر گرفتن شناوری برای برنامه های زمانبندی، احتمال وقوع تاخیرات رو کاهش خواهیم داد و یکی از مهمترین دلایل وجود شناوری، انعطاف برنامه زمانبندی می‌باشد.با درک اینکه شناوری دارایی ارزشمندی است، این سوال پیش می‌آید که کدام یک از طرفین قرارداد حق کنترل یا استفاده از شناوری را دارند؟

در مقالات بعدی به مقوله “مالکیت شناوری” با توجه به الزامات قراردادی و در غیاب زبان  قراردادی مشترک، سه استدلال رایج از مالکیت شناوری و مزایا و معایب هر دیدگاه، انواع دعاوی درخصوص شناوری و و راهکارهای کلیدی در تهیه قراردادهاخواهیم پرداخت .

ادامه مطلب
تحلیل آنالیز تاخیرات و تهیه لوایح تاخیرات (رویکرد داخلی و رویکرد بین المللی)

موضوع قرارداد در پروژه های عمرانی، موضوع بنیادی و حائز به اهمیت برای ارکان مثلث پروژه (کارفرما،‌پیمانکار و مشاور) می باشد. تهیه اسناد قرارداد در زمان مناقصه توسط مشاور و کارفرما و بررسی همان اسناد توسط پیمانکار،‌ در موفقیت و پیشبرد پروژه های عمرانی بسیار موثر است.

از این رو قراردادها میتواند مسائل حیاتی ای برای طرفین پیمان به شمار آید؛ موسسه ی همیار مترور مفتخر است که با ارائه ی یک پکیج جامع با عنوان «دوره جامع امور قراردادها» شما را در این زمینه یاری کند.

منابع:

  • تکنیک های کاربردی مدیریت و تحلیل تاخیرات در پروژه. مهندس حسین بابا. ۱۳۹۷
  • برنامه ریزی و کنترل پروژه های عمرانی. پروفسور پرویز قدوسی. ۱۴۰۱
  • مدیریت ادعا و آنالیز تاخیرات در قراردادهای ساخت مبنی بر پرتکل SCL و تجارت اجرایی. دکتر وحید روح العلم. ۱۳۹۷
  • با نظارت علمی مهندس محمد کرایلو
  • //pmvidya.com
  • Accura consuling
  • SCL Protocol 2nd Edition
مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
هادی حیدری
21:13 - 1402/03/03
پاسخ دهید
Tanks
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    13:08 - 1402/03/05
    پاسخ دهید
    زنده باشید
keyboard_arrow_up