فهرست بها و کاربرد آن در پروژه ها

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
مهندس محمد کرایلو

مقدمه

شناخت فهرست بها و استفاده از  پروژه های عمرانی یکی از موضوعات مهم و کاربردی برای مهندسان می باشد. همانطور که می دانید در اکثر پروژه های عمرانی کشور علی الخصوص در پروژه های دولتی برای این که کارفرما، برآورد هزینه اجرای کار را تعیین نماید، از فهرست بها استفاده می نماید و حتی در حین اجرای پروژه نیز در بسیاری از پروژه ها،‌ پرداخت صورت وضعیت های پیمانکار از طریق  فهرست بها صورت می پذیرد. در نتیجه شناخت فهرست بها، انواع آن، روش های یادگیری و تسلط بر فهرست بها برای هر مهندسی حائز به اهمیت است و بسیاری از شرکت های پیمانکاری، مهندسان مشاور و سازمان های کارفرمایی به افرادی که بر فهرست بها به طور کامل مسلط باشند، توجه ویژه ای دارند.

در این مقاله از وبسایت همیار مترور به طور مفصل و کامل ساختار فهرست بها و علی الخصوص فهرست بهای رشته ابنیه، را بررسی خواهیم کرد.

فهرست بها چیست؟

بر خلاف عموم که تصور می کنند، فهرست بها دفترچه ای است که در آن اقلام مختلف اجرای ساختمان لیست شده و برای هر یک از عملیات های اجرایی، قیمت تعیین شده است، بهتر است بدانید فهرست بها یک بخشنامه لازم الاجرا است. این بخشنامه به طور هر ساله توسط سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ می گردد، تا برآورد هزینه اجرای کار پروژه ها از طریق آن صورت پذیرد. در پروژه های دولتی و یا پروژه هایی که بودجه آن ها از محل اعتبارات عمرانی دولت و یا وجوه عمومی تامین می شود، استفاده از فهرست بها اجباری است. بسیاری از پروژه های سدسازی،‌ راهسازی، تونل، مترو،‌خطوط انتقال آب و گاز و برق و … در کشور با استفاده از فهرست بها برآورد می شوند.

ادامه مطلب
تغییرات فهرست بهای 1403

اما اگر بخواهیم به بیان ساده تری فهرست بها را تعریف کنیم، فهرست بها در واقع همان سندی است که در آن هزینه هر یک از عملیات های اجرایی ساختمان از مرحله تخریب، خاکبرداری، قالب بندی، آرماتوربندی،‌بتن ریزی و … قید گردیده است و قبل از مناقصه، با استفاده از آن، توسط واحد تهیه کننده برآورد یا مهندس مشاور، برآورد هزینه اجرای پروژه مشخص می شود.

کاربرد فهرست بها در پروژه های عمرانی

همانطور که در مطلب بالا اشاره شد، یکی از کاربرد های اصلی فهرست بها،‌ تعیین برآورد هزینه اجرای کار پروزه است، اما به طور کلی فهرست بها در دو زمان کاربرد دارد؛

  • در زمان مناقصه:

در زمان مناقصه، پس از تهیه نقشه ها و تعیین مشخصات فنی پروژه توسط مهندس مشاور، برای آن که برآورد هزینه اجرای کار پروژه مشخص شود‌، از فهرست بها استفاده می شود.

  • در حین اجرای کار:

پیمانکاران پس شرکت در مناقصه و برنده  شدن در مناقصه،‌ به صورت ماهانه صورت وضعیت کارکرد را باید تهیه نمایند تا مقدار کار انجام شده توسط پیمانکار مشخص گردد و هزینه های آن توسط کارفرما پرداخت شود. در این مرحله صورت وضعیت کارکرد براساس ردیف های فهرست بها تنظیم شده و پس از اعمال ضرایب مختلف، مبلغ صورت وضعیت  کارکرد مشخص می شود.

انواع رسته ها و رشته های  فهرست بها

در نظر داشته باشد، فهرست بها در رسته ها و رشته های مختلف ابلاغ می گردد، برای مثال برای کارهای راهسازی، فهرست بهای رشته راه، راه آهن و باند فرودگاه وجود دارد، در کارهای ساختمانی فهرست بهای رشته ابنیه، تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی وجود دارد. در جدول زیر رسته ها و رشته های فهرست بها، تعیین گردیده است.

ادامه مطلب
ضریب منطقه ای چیست؟ ضوابط و نکات + دانلود PDF!

تاریخچه فهرست بها در ایران

  • اولین فهرست بها

شاید جالب باشه بدانید،‌ اولین فهرست بهایی که در کشور ابلاغ شد، برای سال ۱۳۵۰ بود، البته ساختار فهرست بهای سال ۱۳۵۰ با فهرست بهای کنونی بسیار متفاوت است.

  • فهرست بها در دهه ۵۰

در دهه ۵۰، در سال های ۱۳۵۵ الی  ۱۳۵۷ و ۱۳۵۹ فهرست بها ابلاغ گردید.

  • فهرست بهای در دهه ۶۰

در دهه ۶۰، فهرست بها در سال ۱۳۶۱ و ۱۳۶۲ ابلاغ گردید.

  • فهرست بهای در دهه ۷۰

در دهه ۷۰، فهرست بها در سال ۱۳۷۰ و ۱۳۷۷ و ۱۳۷۹ ابلاغ گردید. پیکره اصلی فهرست بهای کنونی را می توان منشا گرفته از فهرست های بها سال ۱۳۷۰ دانست.

  • فهرست بهای در دهه ۸۰

در دهه ۸۰،  در سال های ۱۳۸۰  الی ۱۳۸۸ فهرست بها ابلاغ گردید و پس از به مدت ۳ سال یعنی سال های ۱۳۸۹، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱، فهرست بها ابلاغ نشد.

  • فهرست بهای در دهه ۹۰

در دهه ۹۰، به طور منظم از سال ۱۳۹۲  تاکنون که سال ۱۴۰۲ است، فهرست بها ابلاغ گردید. بسیاری از فهرست های بهای جدید در رسته ها و رشته های مختلف، در دهه ۹۰ تدوین و ابلاغ گردیده اند.

ساختار کلی فهرست بها

اصولا تمامی فهرست های بها ساختاری مشابه یکدیگر دارند که شامل دستورالعمل کاربرد، کلیات فهرست بها، فصول مختلف شامل مقدمه فصل (الزامات عمومی و الزامات گروه های هر فصل) و پیوست های فهرست بها می باشد.

  • دستورالعمل کاربرد:

 در  دستورالعمل کاربرد فهرست بها،‌ توضیحاتی کلی در خصوص ساختار فهرست بها، شناخت انواع ردیف ها در فهرست بها (ردیف های پایه، ردیف های ستاره دار)، روش­ تهیه برآورد هزینه اجرای کار توسط کارفرما، انتخاب ضرایب از جمله ضریب بالاسری، ضریب منطقه ای، ضریب طبقات و … و هرگونه توضیحات و نکاتی که در خصوص فهرست بها رشته مربوط لازم است، پیش بینی می­گردد. در نظر داشته باشید در هر یک از رشته های فهرست بها، این توضیحات متفاوت است اما مطالب مشترک نیز وجود دارد.

ادامه مطلب
تفسیر ردیف ۰۴۰۳۰۲ و ۰۴۰۳۰۳ فهرست بهای ابنیه

بخشی از دستورالعمل کاربرد فهرست بهای رشته ابنیه

  • کلیات فهرست بها:

در این کلیات فهرست بها در خصوص چگونگی پرداخت هر کدام از ردیف های فهرست بها، هزینه های پیش بینی شده در فهرست بها، چگونگی پرداخت ضرایب فهرست بها، نشریات، دستورالعمل ها، استاندارد و هرگونه مشخصات فنی مربوط به ردیف های فهرست بها، نحوه محاسبه هزینه های حمل، چگونگی تهیه و تنظیم و رسیدگی به صورت جلسات عملیات های اجرایی و … و سایر نکات مهم  پیرو همان فهرست بها، توضیحاتی ارائه می­گردد. در نظر داشته باشید در هر یک از رشته های فهرست بها، این توضیحات متفاوت است اما مطالب مشترک نیز وجود دارد.

بخشی از کلیات فهرست بهای رشته ابنیه

  • فصل های فهرست بها:

هر یک از فهرست های بها، دارای فصول مختلف هستند، اساسا فصل های مختلف فهرست بها برپایه عملیات های اجرایی تقسیم بندی می شود. برای مثال فهرست بهای رشته ابنیه که دارای ۲۹ فصل است، فصل اول آن با عنوان عملیات تخریب و برچیدن، فصل دوم، عملیات خاکی با دست، فصل سوم عملیات خاکی با ماشین و …. فصل هفتم کارهای فولادی با میلگرد، فصل هشتم بتن درجا و …. و فصل بیست و نهم فهرست بهای رشته ابنیه کارهای دستمزدی است.

در سایر فهرست های بها نیز، فصل های مختلفی پیش بینی شده که در هر فصل عملیات های اجرایی مرتبط در نظر گرفته شده است.

فصل های فهرست بها دارای توضیحاتی در مقدمه است که به آن اصطلاحا مقدمه فصول می گوییم. در مقدمه فصول فهرست بها توضیحات، شفاف سازی ها و هرگونه نکات مربوط به روش اجرا، مشخصات فنی مصالح، هزینه های در نظر گرفته شده برای عملیات های اجرایی،  نحوه پرداخت هر کدام از ردیف ها و … به همراه سایر اطلاعاتی که به جهت شفاف سازی فصل مورد نیاز است، در نظر گرفته شده است.

ادامه مطلب
ردیف های پیچ و مهره در فهرست بها + ویدیو

در نظر داشته باشید براساس آخرین تغییرات در برخی از فهرست های بها از جمله فهرست بهای رشته ابنیه، مقدمه فصل شامل الزامات عمومی و الزامات گروه های مختلف آن فصل می باشد که الزامات عمومی شامل توضیحاتی در خصوص کلیات آن فصل است و الزامات گروه های مختلف، برای هر یک از گروه های هر فصل، توضیحاتی را در نظر گرفته است.

الزامات عمومی فصل هشتم در فهرست بهای رشته ابنیه

الزامات گروه ۳ از فصل هشتم در فهرست بهای رشته ابنیه

همچنین هر یک از فصل های فهرست بها، دارای ردیف های مختلفی متناسب با عنوان همان فصل هستند. برای مثال فصل هشتم فهرست بهای رشته ابنیه، عنوانش بتن درجا است، ردیف های این فصل نیز در خصوص أنواع بتن شامل بتن مگر، بتن غیرسازی ای، بتن سازه ای در رده های مختلف، کف سازی با پوکه معدنی و … در نظر گرفته شده است.

برخی از ردیف های فصل هشتم فهرست بهای رشته ابنیه

  • پیوست های فهرست بها

پیوست های فهرست بها در اکثر فهرست های بها یکسان است و پیوست های فهرست بها شامل موارد زیر است:

  • پیوست یک. مصالح پای کار:

در این پیوست پیرو موضوع مصالح پای کار مفصل صحبت شده است. اگر تمایل دارید در خصوص مصالح پای کار، اطلاعات جامعی بدست آوردید، مقاله زیر از وبسایت همیار مترور را مطالعه نمایید. لطفا برای خواندن مقاله روی تصویر زیر کلیک نمایید:

  • پیوست دو. ضریب طبقات:

همانطور که می دانید، انجام کار در طبقات همکف و زیرهمکف ارزان تر از انجام کار در طبقه دهم یا بیستم و یا منفی پنج است، قیمت های فهرست بها نیز برای انجام کار در. طبقه همکف و در طبقه زیر همکف است، لذا به جهت جبران هزینه های ناشی از حمل مصالح به طبقات، افت مصالح ناشی از حمل آن به طبقات و همچنین سختی اجرای کار در طبقات بالاتر از همکف و پایین تر از طبقه زیر همکف، ضریب طبقات بایستی محاسبه و پرداخت شود.

ادامه مطلب
سقف تیرچه و بلوک در فهرست بها و نکات فنی آن

  • پیوست سه. شرح اقلام هزینه های بالاسری

در پیوست شرح اقلام هزینه های بالاسری، پیرو هزینه های بالاسری توضیحات مفصلی ارائه شده است. اگر تمایل دارید در خصوص هزینه های بالاسری، اطلاعات جامعی بدست آوردید، مقاله زیر از وبسایت همیار مترور را مطالعه نمایید. لطفا برای خواندن مقاله روی تصویر زیر کلیک نمایید:

  • پیوست چهار. ضریب منطقه ای:

قیمت های درج شده در فهرست بها، برمبنای قیمت نیروی انسانی، ماشین آلات، مصالح و حمل، با امکان دسترسی آسان به مصالح و خدمات می باشد. بنابراین جهت جبران هزینه های مضاعف برپایه توزیع امکانات زیربنایی، شرایط آب و هوایی در سطح کشور، شرایط جغرافیایی، نیروی انسانی و بعد مسافت از مراکز اصلی، ضریب منطقه‌ای در نظر گرفته شده است. اگر تمایل دارید در خصوص ضریب منطقه ای، اطلاعات جامعی بدست آوردید، مقاله زیر از وبسایت همیار مترور را مطالعه نمایید: لطفا برای خواندن مقاله روی تصویر زیر کلیک نمایید :

پیوست پنج. دستورالعمل تجهیز و برچیدن کارگاه:

  • پیوست پنج. دستورالعمل تجهیز و برچیدن کارگاه:

در پیوست پنج فهرست بها که با عنوان دستورالعمل تجهیز و برچیدن کارگاه شناخته می شود، در خصوص نحوه تجهیزکارگاه و تسهیلات مربوط به تجهیز کارگاه در طول مدت اجرای کار پرداخته شده است، علاوه بر آن نحوه برآورد هزینه های تجهیز و برچیدن کارگاه به همراه نحوه پرداخت آن به پیمانکار به طور مفصل، توضیحات ارائه گشته است.

پیوست شش. کارهای جدید

  • پیوست شش. کارهای جدید

همانطور که می دانید در حین اجرای کار، ممکن است کارهای جدیدی به پیمانکار ابلاغ شود، در پیوست شش فهرست بها با عنوان کارهای جدید در خصوص نحوه پرداخت این هزینه ها و ضوابط مربوط، توضیحات ارائه گردیده است.

ادامه مطلب
تفسیر اضافه بهای 060812 از فهرست بهای رشته ابنیه 1401 + مثال اجرایی

مبنای قیمت های فهرست بها

قیمت های فهرست بها برای سه ماهه چهارم سال قبل از ابلاغ فهرست بهاست.

در واقع اگر یک سال دارای 4 سه ماهه (4 فصل – هر فصل دارای 3 ماه) باشد، قیمت های فهرست بها برای سه ماه چهارم سال قبل از ابلاغ فهرست بهاست یا زمستان سال قبل از ابلاغ فهرست بهاست.به بیان دیگر قیمت های مندرج در فهرست بهای رشته ابنیه سال ۱۴۰۲، توسط سازمان برنامه و بودجه در زمستان سال ۱۴۰۱، استعلام گرفته شده و در فهرست بها پیش بینی شده است.

چگونه بر فهرست بها مسلط شویم؟

نقطه تمایز یک کارشناس حرفه ای در دفترفنی نسبت به کارشناسان معمولی، تسلط کامل و دقیق بر فهرست بها است، چراکه ریال به ریال پروژه وابسته به فهرست بهاست. در مقاله زیر از وبسایت همیار مترور قصد داریم به نکاتی بپردازیم که شما با تسلط بر آن ها، می­توانید به طور کامل بر فهرست بها مسلط شوید :

منابع

  • فهرست های بهای سازمان برنامه و بودجه کشور
  • دوره جامع مترور حرفه ای (مولف مهندس محمد کرایلو)
  • سایت سیمرغ – مراکز اطلاع رسانی

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
علیرضا فلاحنژاد
22:52 - 1402/12/06
پاسخ دهید
با سلام خدمت مهندس کرایلو از مطالب کاربردی و ارزشمند شما تشکر می‌کنم
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    00:31 - 1402/12/07
    پاسخ دهید
    زنده باشید آقای مهندس از توجه شما سپاسگزاریم.
keyboard_arrow_up