ضریب طبقات در فهرست بها+ مثال

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
مهندس فرشید هوشمند

پشتیبان علمی در موسسه فنی، مهندسی و آموزشی همیار مترور

سرپرست دفترفنی در پروژه احداث آزادراه خلیج فارس به بندر ماهشهر

ناظر مقیم در سازمان مهندسی و تاسیسات نیروی زمینی ارتش در پروژه های مسکونی نظامی ارومیه

کارشناس اجرا و دفترفنی در پروژه احداث دیوارهای حائل بتنی با اجرای 1200 شمع بتنی درجا در رودخانه کشکان شهرستان پلدختر

کارشناس دفترفنی در مجتمع های مسکونی پادگان قوشچی ارتش واقع در آذربایجان غربی

کارشناس اجرا و نقشه بردار در پروژه تقاطع غیرهمسطح آذربایجان واقع در شهر ارومیه و پروژه بوستان سلامت اوریادمال

پروفایل نویسنده

مقدمه

تا به حال به این فکر کرده اید، انجام کار در طبقه همکف در مقایسه با طبقه دهم یک برج، چه تفاوتی در قیمت های پیشنهادی پیمانکار دارد؟ چرا بایستی برای انجام کار در طبقات بالاتر از همکف و یا طبقات پایین تر از طبقه همکف، قیمت  بالاتری را ارائه نمود؟

در این مقاله از وبسایت همیار مترور قصد داریم، پیرو ضریب طبقات در فهرست بها ، نحوه ی محاسبه ضریب طبقات با ذکر یک مثال و جزئیات پیوست ۲ فهرست بهای رشته ابنیه سال ۱۴۰۳، توضیحاتی را در اختیار شما مهندسان گرامی قرار دهیم.

ضریب طبقات در فهرست بها چیست؟

طبق تعریف پیوست 2 فهرست بهای رشته ابنیه سال ۱۴۰۲، قیمت های درج شده در ردیف های فهرست بها، برای انجام آن کار در طبقه همکف و زیر همکف در نظر گرفته شده است، و چنان­چه کار در طبقات بالاتر از طبقه همکف و پایین تر از طبقه «زیر همکف» انجام شود، بابت هزینه حمل مصالح به طبقات ذکر شده و افت و دور ریز مصالح ناشی از حمل آن ها به طبقات و از طرفی سختی اجرای کار در طبقات، ضریب طبقات در نظر گرفته شده و بایستی در برآورد هزینه اجرای کار لحاظ گردد.

البته همین ابتدا بگوییم ضریب طبقات به تمام ساختمان ها تعلیق نمی گیرد، بلکه صرفا ساختمان هایی که دارای طبقات بالاتر از طبقه همکف و یا طبقات پایین تر از طبقه زیر همکف باشند، ضریب طبقات مورد محاسبه قرار می گیرد. برای مثال برای ساختمانی که صرفا یک همکف دارد، ضریب طبقات قابل اعمال نیست. همچنین همانطور که پر واضح است، حمل مصالح به طبقات متعدد با هزینه های بیشتری برای پیمانکار به همراه است، همچنین در حین حمل مصالح به طبقات مختلف، احتمال افت و دورریز و پرت مصالح نیز بیشتر می گردد، از طرفی به طور معمول هزینه اجرای کار به لحاظ دستمزد نیروی انسانی، در طبقات متعدد، متفاوت است،‌به همین خاطر ضریب طبقات برای جبران این هزینه ها، بکار پیمانکار می آید.

ادامه مطلب
سقف تیرچه و بلوک در فهرست بها و نکات فنی آن

فرمول ضریب طبقات + مثال محاسبه ی ضریب طبقات

فرمول ضریب طبقات به شرح زیر است؛

ضریب طبقات در فهرست بها

فرمول ضریب طبقات براساس فهرست بهای سال ۱۴۰۳

مثال:ضریب طبقات برای یک ساختمان با مشخصات زیر که 2 طبقه پایین تر از طبقه زیر همکف و 4 طبقه بالاتر از همکف دارد را محاسبه کنید:

  • سطح زیربنای طبقه زیرهمکف و 2 طبقه پایین تر از طبقه زیرهمکف هر طبقه 200 مترمربع
  • سطح زیربنای طبقه همکف 200 مترمربع
  • سطح زیربنای طبقه اول تا چهارم هر طبقه 220 مترمربع
  • سطح زیربنای کل برابر است با 1680 مترمربع

 

1x B1 = 1 x 200 = 200

2x B2 = 2 x 200 = 400

1x F1 = 1 x 220 = ۲۲۰

2x F2 = 2 x 220 = 440

3x F3 = 3 x 220 = 660

4x F4 = 4 x 220 = 880

 

مجموع اعداد فوق که در صورت کسر در نظر گرفته می شود برابر ۲۷۸۰ و  با جای گذاری اعداد فوق در فرمول ضریب طبقات، مقدار عددی این ضریب بدست می آید و این ضریب در صورت وضعیت های کارکرد توسط پیمانکار به مبلغ هرفصل اعمال می شود.

ضریب طبقات در فهرست بها

نکات ضریب طبقات در فهرست بها

بند ۱-۳. پیوست ضریب طبقات در فهرست بها :

ضریب طبقات ضریبی است که برای هر ساختمان به طور جداگانه باید مورد محاسبه قرار گیرد و به تمام اقلام کار ساختمان مربوط، اعمال شود. همچنین اقلام کار مربوط به محوطه سازی ها، مشمول ضریب طبقات نمی شوند.

تفسیر: ابتدا این نکته را باید تاکید کرد،‌ فرضا اگر ۲ ساختمان در یک پروژه وجود دارد که از منظر تعداد طبقات و یا متراژ طبقات،‌ با یکدیگر تفاوت دارند، ضریب طبقات هر یک باید به صورت مجزا مورد محاسبه قرار گیرد و در برآورد همان ساختمان، اختصاصا لحاظ شود. همچنین باتوجه به این که کارهای محوطه سازی در طبقات انجام نمی شود، ضریب طبقات به اقلام کار محوطه سازی قابل اعمال نیست.

ادامه مطلب
فهرست بها و کاربرد آن در پروژه ها

بند ۱-۴. پیوست ضریب طبقات:

چنانچه در حین اجرای کار تعداد طبقات و مساحت آن ها تغییر کند و این تغییرات به اجرا در آید فرمول مربوط یکبار دیگر بر اساس بیش بینی p ضریب حاصل از این تغییرات محاسبه و در آخرین صورت وضعیت اعمال میشود، مشروط بر اینکه در برآورد انجام شده ضریب  p در برآورد محاسبه شود ولی در حین اجرای کار و تغییر نقشه  استحقاق دریافت ضریب p  را پیدا نماید این ضریب محاسبه و در صورت وضعیت ها اعمال می شود.

تفسیر: در هر صورت ممکن است در حین اجرای ساختمان بنا به تصمیمات مختلف، پارامتر تعداد طبقات و مساحت هر طبقه،‌ دچار تغییرات گردد، این موضوع در فرمول ضریب طبقات موثر است. به همین خاطر، باتوجه به تغییرات اجرا شده بایستی یک بار دیگر ضریب طبقات مورد محاسبه قرار گرفته و در آخرین صورت وضعیت اعمال شود. منظور از این که در صورت وضعیت آخر اعمال می شود این است که درصورتی که در حین پیمان تعداد طبقات تغییر کند، پیمانکار یکبار مجددا ضریب طبقات را محاسبه می کند ولی همچنان ضریب طبقات قبلی را به صورت وضعیت های کارکرد اعمال می کند اما در زمان تهیه صورت وضعیت قطعی، ضریب طبقات اصلاحی را اعمال می کند تا مابه التفاوت را در این صورت وضعیت و بطور قطعی دریافت کند.

همچنین لازم به ذکر است مطابق با تبصره ۴ پیوست ضریب طبقات، ضریب طبقات با ۴ رقم اعشار محاسبه شده، چنانچه رقم پنجم بعد از ممیز کمتر از ۵ باشد، حذف و اگر ۵ و یا بیشتر باشد، یک واحد به رقم چهارم بعد از ممیز،‌ اضافه می شود.

  • تبصره ۱ پیوست ضریب طبقات:
ادامه مطلب
هزینه های بتن ریزی براساس فهرست بهای ابنیه

 به استناد تبصره 1 پیوست ضریب طبقات، در صورتی که ساختمان در جهت های مختلف بیش از یک همکف داشته باشد، طبقه همکف اصلی که در نقشه های اولیه مشخص شده، ملاک محاسبه ضریب طبقات قرار می گیرد.

فرض کنید یک ساختمان تجاری، در مکانی واقع  شده که دارای اختلاف تراز از ۲ جهت می باشد، فرضا بین دو خیابانی است که اختلاف تراز ۲۰ متری نسبت به هم دارند، در این حالت اگر شما از خیابان بالایی وارد ساختمان شوید، از نظر شما همکف همان طبقه ای است که با خیابان شما هم تراز است، و اگر فردی از خیابان پایینی وارد شود، از نظر ایشان، طبقه همکف همان طبقه ای است که با خیابان او هم تراز است.

در چنین مواقعی برای تعیین طبقه همکف، از طبقه ای که در نقشه های اولیه مشخص گردیده است، باید استفاده نمود.

  • تبصره ۲ پیوست ضریب طبقات:

همانطور که بالاتر توضیح دادیم، ضریب طبقات به کارهای محوطه سازی اعمال نمی شود، منظور از کارهای محوطه سازی، تمام عملیات ساختمانی یا تاسیسات مکانیکی و برقی است که در خارج از ساختمان انجام می شود، برای مثال آماده سازی باغچه و یا ایجاد فضای سبز و سایر موارد مشابه،‌ مشمول محوطه سازی است.

  • تبصره ۳ پیوست ضریب طبقات:

این نکته را توجه داشته باشید که،‌ضریب طبقات به مصالح پای کار قابل اعمال نیست، چرا که می گوییم،‌ مصالح پای کار!!! در نتیجه هنوز به طبقات حمل نگردیده است، لذا پس از آنکه مصالح مربوط به پای طبقات رسید و تبدیل به کارکرد (عملیات اجرایی) شد،‌ ضریب طبقات به عملیات اجرا شده،‌ قابل اعمال است.

ادامه مطلب
هزینه بالاسری (Overhead  Cost) و ضریب بالاسری چیست؟

سوالات و نکات ضریب طبقات در فهرست بها

سوال شماره ۱)  آیا ضریب طبقات به عملیات های اجرایی واقع در طبقه همکف و زیر همکف نیز قابل اعمال است، برای مثال بتن ریزی ستون در طبقه همکف صورت پذیرفته است، پس از تهیه صورت وضعیت برای بتن ریزی این ستون، بایستی ضریب طبقات را اعمال نماییم؟

  • پاسخ: بله ضریب طبقات در تمامی صورت وضعیت ها و به کلیه­ی عملیات های اجرایی در تمامی طبقات اعم از همکف، زیر همکف،‌ بالاتر از همکف و پایین تر از طبقه زیر همکف قابل اعمال است. ممکن است بپرسید، باتوجه به این که قیمت های فهرست بها برای طبقه همکف و زیر همکف است، با این روش که اعمال ضریب طبقات اشتباه است،‌ در پاسخ به این موضوع باید این توضیح را داد که در صورت فرمول ضریب طبقات، طبقات همکف و زیر همکف حذف گردیده، اما در مخرج کسر این طبقات نیز لحاظ گردیده است، در نتیجه ولو با اعمال این ضریب به عملیات ها در طبقه همکف و یا زیر همکف، تاثیر آن، خنثی می گردد.

سوال شماره ۲)  آیا به خرپشته ضریب طبقات اعمال می شود؟

  • پاسخ: بله به خرپشته هم ضریب طبقات اعمال می شود، چرا که جزی از زیربنای ساختمان می باشد.

سوال شماره ۳)  آیا در محاسبه مساحت طبقات، مساحت تمام بازشوها را از مساحت زیربنا کسر می کنیم؟

  • پاسخ: تمامی بازشوها از مساحت زیربنا کسر می گردد، برای مثال نورگیر ها، داکت های تاسیساتی و سایر موارد کسر می گردد، این نکته را در نظر داشته باشید، که راه پله کسر نگردیده و تصویر  افقی آن باید متره گردیده و جز زیربنا محاسبه شود.
ادامه مطلب
فهرست بهای آنلاین در کشور آمریکا (Rs Means)

شما می توانید تفسیر کامل پیوست ۲ فهرست بها با عنوان ضریب طبقات را با تدریس مهندس کرایلو در ویدیوی زیر، مشاهده نمایید.

محاسبه ی ضریب طبقات توسط پیمانکار

جالب است بدانید، اگر پیمانکاری برای محاسبه ی  هزینه های ناشی حمل مصالح به طبقات و افت و دور ریز مصالح ناشی از حمل آن ها به طبقات و از طرفی سختی اجرای کار در طبقات، از ضریب طبقات استفاده نماید،‌ یقینا پیمانکار حرفه ای و کاربلدی نیست، بخاطر داشته باشید، پیمانکار برای محاسبه ی این هزینه ها، از ضریب استفاده نمی نماید، بلکه بایستی تجهیزات و ماشین آلات مختلف برای اجرای کار در طبقات مختلف را برای پروژه خود به صورت اختصاصی محاسبه کرده، که این تجهیزات می تواند، بالابر کارگاهی، تاورکرین و سایر موارد مشابه باشد و پس از تعیین هزینه دقیق هر یک ماشین آلات و تجهیزات، هزینه های مربوط را در قیمت پیشنهادی لحاظ کند.

منابع

  • دوره جامع مترور حرفه ای (بخش صورت وضعیت نویسی) – مولف مهندس محمد کرایلو
  • فهرست بهای پایه رشته ابنیه سال ۱۴۰۳
  • تجربیات مهندس محمد کرایلو
مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
علی اکبرحیدری
15:24 - 1403/01/07
پاسخ دهید
خداقوت
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    18:43 - 1403/01/07
    پاسخ دهید
    سپاس از توجه شما
کاربر
19:44 - 1403/01/08
پاسخ دهید
سلام ،استادگرامی یه سری ابهامات بادلیل برایم شفاف شده وبرخی راکه نمدانستم ازشماآموختم - ممنونم
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    22:55 - 1403/01/08
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت از توجه شما سپاسگزاریم آقای مهندس
keyboard_arrow_up