مصالح پای کار چیست؟ مصالح پای کار فهرست بها

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
دپارتمان تولید محتوا همیار مترور

دفترفنی،مدیریت قراردادها، تاخیرات و مدیریت ادعا

پروفایل نویسنده

در این مقاله از  موسسه فنی ، مهندسی و آموزشی همیار مترور قصد داریم به طور کامل در مورد مصالح پای کار صحبت کنیم . همان طور که اطلاع دارید پیمانکار در طول مدت پروژه، اقدام به تهیه مصالح مختلف برای اجرای عملیات موضوع پیمان می نماید، از زمان تهیه مصالح تا استفاده از آن برای انجام عملیات مرتبط، مدت زمانی به طول انجامیده و پس از انجام کامل کار، طی صورت وضعیت های کارکرد، مبلغ کار انجام شده به پیمانکار پرداخت می گردد. نکته پر اهمیت این است که برای پیمانکار از زمانی که هزینه تهیه مصالح را پرداخت نموده تا زمان تهیه صورت وضعیت، ممکن است مدت زمان زیادی به طول انجامد که باعث کاهش جریان نقدینگی پیمانکار و کاهش قدرت خرید و ادامه روند پروژه می گردد.

فرض نمایید، پیمانکار امروز از کارخانه ذوب آهن اصفهان، اقدامات به خرید ورق می نماید، ورق مربوط بایستی به کارخانه ساخت اسکلت فولادی رفته و سپس تبدیل به مقاطع تیر و ستون و … شود و نهایتا وارد پروژه شده، سپس در طبقات مختلف اجرا گردیده و نهایت پس از اجرا، کار انجام شده در صورت وضعیت به پیمانکار پرداخت می گردد. فاصله زمانی بین خرید ورق تا انجام کامل کار، ممکن است ۳ ماه نیز به طول انجامد، در این حالت پیمانکار، هزینه زیادی را متحمل شده و جریان نقدینگی آن منفی گردیده و نهایت، قدرت کمتری برای پیشبرد پروژه خواهد داشت.

بدین منظور و به جهت جلوگیری از توضیحات فوق، کارفرما به منظور تقویت بنیه مالی پیمانکار، در هنگام تهیه صورت وضعیت های موقت، مبلغی را با عنوان مبلغ مصالح پای کار لحاظ نموده و به پیمانکار پرداخت می نماید. با این روند،‌ تزریق مالی به پیمانکار صورت پذیرفته و متناسب با خریدهای مختلف، هزینه های مربوط به خرید مصالح، به پیمانکار صورت می پذیرد.

ادامه مطلب
فهرست بهای آنلاین در کشور آمریکا (Rs Means)

چه مصالحی، مصالح پای کار تلقی می شود؟

به نقل از فهرست بها، مصالح پای کار به مصالحی اطلاق می شود که دارای شروط زیر باشد؛

  • مصالح برای اجرای موضوع پیمان باشد، در کار نصب شود و با سند مشخصات فنی تطابق داشته باشد.

نکته پر اهمیتی که در ابتدا برداشت می شود، این است که مصالح بایستی با مشخصات فنی پروژه تطابق داشته و برای اجرای موضوع پیمان تهیه گردد، برای مثال اگر کلیه میلگردهای پروژه از نوع A2 در نظر گرفته شده، در صورتی که پیمانکار میلگرد A3 را وارد پروژه نماید و درخواست پرداخت به صورت مصالح پای کار نماید،‌ این موضوع نبایستی مورد قبول دستگاه نظارت مقیم، مشاور و کارفرما قرار گیرد.

همچنین مصالح بایستی در کار نصب شود، در برخی مواقع برای تجهیز کارگاه نیز، مصالحی از قبیل آهن آلات، آجر و … وارد کارگاه می شود، باتوجه به این که مصالح مربوط به صورت موقت برای تجهیز کارگاه لحاظ شده و در انتهای پروژه، تخریب می گردند، این مصالح را نمی توان جز مصالح پای کار لحاظ نمود.

<!– –>

<!– –>

  • مصالح پای کار بایستی مطابق با برنامه زمان بندی تفصیلی وارد کارگاه شود.

فرض نمایید پیمانکار در مرحله گودبرداری، اقدام به آوردن میلگرد به داخل پروژه می نماید، در این مرحله ناظر و سایر عوامل پروژه بایستی بررسی نمایند، آیا میلگرد وارد شده، در این مرحله مطابق با زمان انجام کار در برنامه زمان بندی تفصیلی مورد نیاز است؟ پاسخ خیر است، برای مثال ‌ میلگرد مربوط با مشخصات میلگردهای سقف اول تطابق داشته، اجرای سقف اول در برنامه زمان بندی تفصیلی، ۶ ماه آینده لحاظ گردیده است، بنابر این مصالح مربوط طبق برنامه زمان بندی تفصیلی وارد پروژه نشده و جز مصالح پای کار لحاظ نمی گردد.

  • صورت جلسه ورود مصالح پای کار

یکی دیگر از اقداماتی که پیمانکار بایستی در زمینه مصالح پای کار انجام، صورت جلسه ورود مصالح به کارگاه است. در واقع پیمانکار در زمان ورود مصالح‌پای‌کار، با حضور مهندس ناظر مقیم،  بایستی صورت جلسه ای را تنظیم نماید که در آن، نوع مصالح، مقدار مصالح و تاریخ ورود مشخص باشد. به این صورت جلسه اصطلاحا صورت جلسه ورود مصالح پای کار گفته می شود.

ادامه مطلب
اضافه بهای ردیف ۰۸۰۳۰۴ و بتن مگر (‌بررسی تخصصی )

پس از ورود مصالح پای کار به کارگاه، پیمانکار مصالح را به محل انباشت موقت کارگاه که در طرح جانمایی تجهیز کارگاه مشخص گردیده است، حمل نموده و به نحوی انبار می نماید که قابل بازرسی، قابل اندازه گیری و شمارش باشد.

(پیشنهاد مطالعه: دوره جامع نرم افزارهای متره و برآورد)

  • نمونه صورت جلسه ورود مصالح به کارگاه

برای دریافت یک نمونه صورت جلسه ورود مصالح به کارگاه، از قسمت فایل های دفترفنی سایت همیار مترور اقدام نمایید.

نکات ویژه پیوست ۱ فهرست بها. مصالح پای کار

  • کاربرد جدول شماره ۲

پیوست ۱ فهرست بهای رشته ابنیه سال ۱۴۰۲، در خصوص مصالح پای کار در نظر گرفته شده است. که دارای ۲ جدول پر اهمیت یعنی جدول ۱ و جدول شماره ۲ می باشد. برای شناخت  و کاربرد این ۲ جدول، ابتدا از جدول شماره ۲ شروع می کنیم.

جدول شماره ۲،‌ در واقع همان ردیف های مصالح پای کاری است که در فهرست بها به صورت پیش­فرض لحاظ گردیده است، جدولی که در آن مصالح مختلف درج گردیده و قیمت آن ها برای استفاده به عنوان مصالح پای کار تعیین گردیده است.

جدول مصالح پای کار فهرست بهای رشته ابنیه ۱۴۰۲

جدول مصالح‌پای‌کار فهرست بهای رشته ابنیه ۱۴۰۲

همانطور که در جدول مصالح پای کار فوق، ملاحظه نمودید، بسیاری از مصالح مختلف در فهرست بها تعیین گردیده و بهای واحد هر کدام نیز به جهت استفاده در مصالح پای کار، تعیین گردیده است. در واقع پیمانکار زمانی که هرکدام از مصالح مندرج در  جدول شماره ۲ را به عنوان مصالح‌پای‌کار در صورت وضعیت قرار است،‌ لحاظ نماید، از ردیف های جدول شماره ۱ و نرخ تعیین شده استفاده می کند. خب در اینجا دعوت می کنیم تا ویدیوی مورد نظری در این مورد آماده شده هستش رو ببینید.

ادامه مطلب
۶ مهارت اصلی کارشناس دفترفنی

<!– –>

<!– –>

<!– –>

بند ۲ پیوست ۱. مصالح پای کار از فهرست بهای ۱۴۰۲ را مطالعه نمایید.

مصالح پای کار

تفسیر: نکته ابتدایی که فهرست بها تصریح می نماید در خصوص هزینه بارگیری، حمل تا ۳۰ کیلومتر و باراندازی مصالح پای کار در کارگاه به صورت منظم است که کلیه هزینه های یادشده در ردیف های جدول شماره ۱ لحاظ گردیده است. اما در صورتی که مصالح مربوط از فاصله ۳۰ کیلومتری تهیه نگردد و فرضا از فاصله ۳۰۰ کیلومتری، تهیه گردد، هزینه حمل مازاد بر ۳۰ کیلومتر چگونه پرداخت می شود؟

در این باره باید پاسخ داد، حمل مازاد بر ۳۰ کیلومتر صرفا برای مصالحی که مطابق با فصل حمل و نقل یعنی فصل ۲۸ فهرست بها، پیش بینی گردیده است، پرداخت شده و برای سایر مصالح،‌ پیمانکار در زمان پیشنهاد قیمت بایستی هزینه ها را در پیشنهاد قیمت خود لحاظ نماید.

(پیشنهاد مطالعه: دوره جامع امور قراردادها!)

  • کاربرد جدول شماره ۱

در پیوست شماره ۱ فهرست بها، در کنار جدول شماره ۲، جدول شماره ۱ را با عنوان «جدول ضرایب متوسط جهت اعمال به بهای واحد ردیف ها برای تعیین قیمت مصالح‌پای‌کار»، مشاهده می نمایید.

جدول شماره ۱ از پیوست ۱

جدول شماره ۱ از پیوست ۱. مصالح‌پای‌کار

بند ۴ پیوست ۱. مصالح پای کار از فهرست بهای ۱۴۰۲ را مطالعه نمایید.

مصالح پای کار

کاربرد جدول شماره ۱، زمانی است که برای برخی از عملیات های اجرایی، ردیفی جهت محاسبه مصالح‌پای‌کار آن در جدول شماره ۲، لحاظ نگردیده است، در این صورت برای مصالح تعیین شده در جدول شماره ۱ با اعمال، ضرایب متوسط درج شده به بهای واحد ردیف های فصل مربوط، بهای واحد مصالح پای کار تعیین می شود.

ادامه مطلب
شرحی تفصیلی بر اضافه بهای 110801 از فهرست بهای رشته ابنیه 1401

مثال: فرضا برای اجرای سقف یوبوت، در جدول شماره ۲، ردیفی بابت قالب یوبوت مشاهده نمی گردد، در این صورت، با اعمال ضریب ۰.۹ به بهای واحد ردیف های قالب بندی سقف یوبوت در فصل پنجم  یعنی ردیف ۰۵۱۲۰۱، قیمت مصالح پای کار مربوط به قالب های این سقف، مشخص می گردد.

توضیح ذیل جدول شماره ۱ از پیوست ۱. مصالح پای کار از فهرست بهای ۱۴۰۲ را مطالعه نمایید.

توضیح ذیل جدول شماره ۱ از پیوست ۱. مصالح پای کار از فهرست بهای ۱۴۰۲ را مطالعه نمایید.

ممکن است زمانی که از جدول شماره ۱ برای تعیین قیمت مصالح پای کار استفاده می کنید،  حالتی پیش آید که مصالح مورد نظر در چند ردیف، دیده شود. در این صورت، ردیفی که دارای کمتری بهای واحد می باشد، ملاک محاسبه برای مصالح‌پای‌کار بوده و با اعمال ضرایب متوسط مندرج در جدول شماره ۱، محاسبات مربوط صورت می پذیرد.

مثال: فرضا برای اجرای سقف  عایق رطوبتی با استفاده از   عایق پیش ساخته (ایزوگام) مربوط به فصل ۱۳ فهرست بها، در جدول شماره ۲، ردیفی بابت عایق پیش ساخته مشاهده نمی گردد، در این صورت، با اعمال ضریب ۰.۶۵ به بهای واحد ردیف های عایق کاری رطوبتی با استفاده از عایق پیش ساخته در فصل ۱۳، بایستی قیمت مصالح پای کار مربوط تعیین گردد. مسئله ای که این جا وجود دارد، در فصل ۱۳ برای عایق کاری رطوبتی با عایق پیش ساخته،‌ ردیف های متعددی از جمله ردیف  ۱۳۰۳۰۳ الی ۱۳۰۳۰۸ لحاظ گردیده است. در این حالت به واسطه اینکه بین ردیف های یادشده، ردیف ۱۳۰۳۰۴، کمتری بهای واحد را دارد، بهای واحد ردیف مذکور با اعمال ضریب ۰.۶۵، برای تعیین قیمت مصالح پای کار مربوط به عایق پیش ساخته لحاظ می گردد. 

ادامه مطلب
 آموزش صورت جلسه نویسی و نکات صورت جلسه نویسی (‌بررسی جامع)

اعمال مصالح پای کار در صورت وضعیت

بند ۵ پیوست ۱. مصالح پای کار از فهرست بهای ۱۴۰۲ را مطالعه نمایید.

بند ۵ پیوست

  • گام شماره ۱:

 ابتدا پس از ورود مصالح پای کار به داخل کارگاه، صورت جلسه ورود مصالح‌پای‌کار که به تایید و امضا مهندس ناظر مقیم، بایستی برسد. تهیه می گردد.

  • گام شماره ۲:

در پایان ماه یا هر موعد دیگری که پیمانکار اقدام به تهیه صورت وضعیت موقت می نماید، معمولا دفترفنی پیمانکار با حضور مهندس ناظر، به محل انباشت موقت کارگاه رفته، مقدار مصالح‌پای‌کار را اندازه گیری می نمایند و براساس ردیف های جدول ۱  یا ۲ از پیوست مصالح پای کار،‌ مصالح مربوط در صورت وضعیت پیمانکار لحاظ می گردد.

  • چه ضرایبی به مصالح پای کار اعمال می شود؟

پس از انتخاب ردیف های مصالح‌پای‌کار و ضرب نمودن مقدار مصالح، ضرایب به شرح زیر به مبلغ هر ردیف اعمال می گردد.

  • ضریب ۷۰٪ (ضریب کاهشی به جهت اطمینان که مصالح توسط پیمانکار در کار استفاده گردد)
  • ضریب منطقه ای
  • ضریب بالاسری
  • ضریب پیشنهادی جز یا ضریب پیشنهادی کل پیمانکار  براساس ضوابط بخشنامه ۷۶۵۷۴.

همانطور که پیش تر گفتیم برای مصالحی که مطابق با فصل ۲۸ (حمل و نقل)،‌ حمل مازاد بر ۳۰ کیلومتر پرداخت می گردد، هزینه حمل و نقل نیز بایستی لحاظ شود. در این صورت ضرایبی نیز برای حمل مصالح پای کار، به شرح زیر بایستی اعمال گردد.

  • ضریب منطقه ای
  • ضریب بالاسری
  • ضریب پیشنهادی جز یا ضریب پیشنهادی کل پیمانکار براساس ضوابط بخشنامه ۷۶۵۷۴.

چرا ضریب ۷۰٪ به بهای حمل و نقل مصالح پای کار اعمال نمی گردد؟

ادامه مطلب
ردیف های گچ برگ کناف در فهرست بها

زیرا حمل و نقل به طور کامل انجام گردیده و کار کامل تلقی می شود، ضریب ۷۰٪ ضریب کاهشی به جهت حصول اطمینان کارفرماست که پیمانکار مصالح را در کامل استفاده نماید. در این حالت که کار به طور کامل انجام شده است، ضریب ۷۰٪ موضوعیت ندارد.

  • نمونه صورت جلسه مصالح‌پای‌کار

برای دریافت یک نمونه صورت جلسه مصالح‌پای‌کار برای اعمال در صورت وضعیت موقت، از قسمت فایل های دفترفنی سایت همیار مترور اقدام نمایید.

(پیشنهاد مطالعه: دوره ی جامع حق الزحمه نظارت یکپارچه)

  • مسئولیت نگهداری مصالح پای کار

براساس بند ۶ پیوست ۱ فهرست بهای ۱۴۰۲، مسئولیت حفظ و نگهداری مصالح پای کار به منظور حفظ کیفیت و کمیت آن ها، در مدت پیمان، برعهده پیمانکار است و پیمانکار بایستی به نحوی مصالح را نگه داری نماید که در مقابل عوامل جوی و سایر عوامل مصون باشد.

  • مصالح پای کار در صورت وضعیت قطعی و ماقبل قطعی

براساس بند ۸ پیوست ۱ فهرست بهای ۱۴۰۲، در آخرین صورت وضعیت موقت پس از تحویل موقت و صورت وضعیت قطعی، نباید هیچ نوع مصالح‌پای‌کار منظور شود. مصالح مازاد بر مصرف که توسط پیمانکار به هر دلیل بیشتر مورد سفارش قرار گرفته و در کارگاه باقی مانده، متعلق به پیمانکار است و باید توسط پیمانکار از کارگاه خارج شود.

  • مصالح‌پای‌کار در شرایط خاتمه یا فسخ پیمان

لازم به ذکر است در مواردی که پیمان طبق ماده ۴۷ فسخ و یا طبق ماده ۴۸، خاتمه پیدا می کند، به ترتیب، مبلغ مصالح پای کار در شرایط فسخ، در صورت حساب نهایی و در شرایط خاتمه، در صورت وضعیت قطعی، لحاظ شده و پرداخت می گردد.

  • همچنین در شرایط فسخ پیمان مطابق با ماده ۴۷، قیمت مصالح پای کار براساس نرخ متعارف روز در تاریخ خرید، مورد توافق قرار گرفته و بدون اعمال ضریب از پیمانکار خریداری می شود
  • در حالتی که خاتمه پیمان نیز حاکم گردد، قیمت مصالح‌پای‌کار براساس نرخ متعارف روز در تاریخ خرید، مورد توافق قرار گرفته و با اعمال صرفا ضریب بالاسری، در  صورت وضعیت قطعی به پیمانکار پرداخت می شود.
ادامه مطلب
فهرست بها و کاربرد آن در پروژه ها

منابع

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
فاطمه خیرخواه
11:54 - 1402/04/18
پاسخ دهید
بسیار عالی و مفید ممنونم از شما .🙏
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    13:06 - 1402/04/18
    پاسخ دهید
    زنده باشید خانم مهندس
کامبیز انوشه
16:26 - 1402/04/18
پاسخ دهید
عالی
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    17:13 - 1402/04/20
    پاسخ دهید
    زنده باشید
محمد اسدی
16:51 - 1402/04/20
پاسخ دهید
بسی شایسته است به پاس قدردانی از زحمات و مساعی بی شائبه ارزنده شما در راستای ارتقاء سطح علمی و فنی مهندسین کشور مراتب تشکر و امتنان خود را اعلام دارم با تجدید احترام محمد اسدی
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    17:13 - 1402/04/20
    پاسخ دهید
    با سلام و عرض ادب از توجه شما سپاسگزاریم آقای مهندس. محبت دارید.
هژیر فاطمی
02:49 - 1402/08/09
پاسخ دهید
بسیار مفید و جامع و شامل بود. درود بر شما جناب مهندس
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    08:29 - 1402/08/11
    پاسخ دهید
    زنده باشید از توجه شما سپاسگزاریم.
جرجرزاده
10:19 - 1402/08/17
پاسخ دهید
مطالب گویا است.سپاس
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    21:56 - 1402/09/02
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت زنده باشید بزرگوارید
ابراهیم مستاجران
15:18 - 1402/10/11
پاسخ دهید
یه سوال داشتم ، کارفرما میگه مصالح پای کاری که در آیتمهای قرارداد نیست و پیمانکار تهیه کرده نمیتونه با قیمت جدید پولش را بگیره و طبق فهرست قرارداد باید محاسبه کنید. آیامصالح پای کار همچین قانونی داره ؟
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    17:46 - 1403/01/17
    پاسخ دهید
    سلام و خداقوت متوجه سوال به طور کامل نشدیم اما امکان اضافه نمودن اقلام ستاره دار برای مصالح پای کار وجود دارد و همچنین به عنوان قیمت جدید نیز می توان مصالح پای کار را توافق نمود، در خصوص قیمت جدید کردن مصالح پای کار در حین پروژه، بسیاری از کارفرمایان قبول ندارند متاسفانه.
صادقعلی خیامتهرانی
07:40 - 1402/11/08
پاسخ دهید
باسلام و احترام چند نکته در اینجا حایز اهمیت است که درخواست دارم جناب مهندس کرایلو در دوره های اموزشی تصریح بفرمایند. 1- برخلاف سایر فصول فهرست بها، مصالح پای کار بصورت تجمعی در صورت وضعیتها اعمال نمی گردد. 2- در محاسبه تعدیل ، برخی از مشاوران میزان مصالح پای کار صورت وضعیت را از صورت وضعیت قبلی کسر می نمایند و سپس در فصل مرتبط شاخص های تعدیل را اعمال میکنند که اشتباه است زیرا مصالح پای کار تجمعی نوشته نمی شود.
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    17:16 - 1402/11/08
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت سپاس از نکات ارزنده شما. در دوره های آموزشی همیار مترور پیرو صورت وضعیت تجمعی و عدم تجمعی نوشتن مصالح پای کار صحبت شده است آقای مهندس.
keyboard_arrow_up