بتن ریزی فونداسیون (0 تا 100 نکات اجرایی + ویدئو)

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
دپارتمان تولید محتوا همیار مترور

دفترفنی،مدیریت قراردادها، تاخیرات و مدیریت ادعا

پروفایل نویسنده

بتن ریزی فونداسیون موضوع بسیاری مهمی است چرا کع اگر به صورت درستی این کار انجلام نیشود باعث کاهش استحکام سازه ها میشود شما باید بدانید که در زمینه بتن ریزی فونداسیون چه نکاتی را رعایت کنید اکر دوست دارید این موضوع را به خوبی یاد بگیرید تا انتهای این مقاله همراه سایت  مرجع امورقراردادها، متره و برآورد همیار مترور باشید در ادامه به صورت پایه و به ترتیب به تمام نکانی که شما باید در زمینه بتن ریزی فنداسیون بدانید اشاره خواهیم کرد

آنالیز بها قیمت جدید آموزش گام به گام ( تهیه و تنظیم تجزیه بها)

بتن مگر

پس از اتمام گودبرداری و حاصل شدن اطمینان از پایداری و ایمنی گود، وارد فاز عملیاتی جدیدی به نام  پی سازی می‌شویم، پی سازی یا اجرای فونداسیون شامل مراحل و آیتم های مختلفی است که همانند تمامی فعالیت های اجرایی در ساختمان، رعایت تقدم و تاخر در انجام بخش های مختلف این عملیات نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. اولین قدم به منظور اجرای فونداسیون اجرای بتن مگر می باشد، بتن مگر که در زبان انگلیسی به آن lean concrete گفته می‌شود، در واقع یک بتن با عیار سیمان کم (بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سیمان بر مترمکعب) است که به منظور آماده سازی بستر گود برای آرماتوربندی و مراحل بعد از آن اجرا می گردد. از بتن مگر می توان برای پوشش دادن لایه‌های ناهموار و همچنین ایجاد یک بستر مناسب بر روی زمین استفاده کرد و اگر به شکل مناسبی از آن استفاده شود می‌توان اطمینان یافت که مانع از تأثیر زمین بر روی بتن اصلی سازه می شود.(پیشنهاد مطالعه: دوره ی جامع حق الزحمه نظارت یکپارچه)

نکته اجرایی: بتن مگر بطور معمول می‌بایست در حدود ۵ الی ۱۰ سانتیمتر ضخامت داشته باشد و اجرای بیشتر از آن توجیه مهندسی چندانی ندارد. این بتن نقش سازه ای نداشته و نیازی به استحکام بالا به منظور جلوگیری از تنش های احتمالی ندارد و بیشتر به عنوان یک لایه پوششی برای عدم جذب شیره بتن اصلی توسط خاک مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین لازم است قبل از اجرای بتن مگر، محل بتن ریزی از هرگونه آلودگی، خاک، کلوخ، ریشه گیاهان و نباتات پاکسازی شده و کف پی به کمک آب مرطوب شود تا خاک شیره بتن را در خود نکشد.

اجرای بتن مگر

نکته اجرایی: پیشنهاد می گردد، قالب‌بندی بتن مگر در زمان اجرا صورت پذیرد، اما عموما عوامل اجرایی پروژه به این موضوع توجه نمی کنند که نتیجه آن هدر رفتن بتن به واسطه روانی آن می باشد.

نکته اجرایی: معمولا بتن مگر نسبت به بتن فونداسیون اصلی با عرض بیشتری اجرا می گردد، این عرض بیشتر در اکثر موارد 10 سانتی متر می باشد.

گودبرداری چیست ؟ 0 تا 100 گودبرداری + مهمترین نکات!

ادامه مطلب
گودبرداری چیست ؟ 0 تا 100 گودبرداری + مهمترین نکات!

اجرای بتن مگر

نکات اجرایی: در هنگام اجرای بتن مگر همانند سایر عملیات های اجرایی، رعایت نکاتی برای بازدهی مناسب و کارایی قابل قبول این بتن ضروری است. این موارد عبارتند از:

  • قبل از اجرای بتن خاک بستر باید مرطوب شود تا آب بتن جذب خاک نگردد و بتن پوک نشود.
  • در صورت اخذ مجور، بتن مگر معمولا توسط دستگاه های بتونیر کوچک ساخته می شود. دقت شود که بتن مگر درون دستگاه حداقل دو دقیقه پس از اضافه کردن آب، به خوبی مخلوط شود و سپس مورد استفاده قرار بگیرد.
  • بتن مگر معمولا جهت پاکسازی کف و اجرای دقیق تر فاصله گذاری آرماتورها از کف اجرا می شود بنابراین باید دقت شود که سطح تمام شده دارای پستی و بلندی های محسوسی نباشد.
  • بعد از ریختن بتن، بسته به دمای هوا، باید حدود ۱۰ ساعت سطح آن مرطوب نگه داشته شود. بعد از گذشت یک روز می توان عملیات بعدی را شروع کرد.

آماده سازی بستر و اجرای بتن مگر

آماده سازی بستر و اجرای بتن مگر

نکته قراردادی: با توجه به اینکه همواره سطح کف پی دارای مقداری ناترازی می باشد و این مسئله ممکن است در ارتفاع بتن مگر تاثیر گذار باشد، پیشنهاد می گردد بستر عملیات (تراز نهایی خاک‌برداری) با دقت بیشتری اجرا گردد و همچنین در هنگام عقد قرارداد با پیمانکاران و مجریان بتن ریزی لازم است ارتفاع بتن مگر با نوسان 5% مثبت و منفی در نظر گرفته شود تا امکان هرگونه ادعا (claim) احتمالی پیرامون این مسئله از پیمانکاران صلب شود.

نکته قراردادی: به صورت عرف نحوه پرداخت اجرای بتن مگر در قراردادها به صورت مترمربعی می باشد.

نکته: موضوع قرارداد در پروژه های عمرانی، موضوع بنیادی و حائز به اهمیت برای ارکان مثلث پروژه (کارفرما،‌پیمانکار و مشاور) می باشد. تهیه اسناد قرارداد در زمان مناقصه توسط مشاور و کارفرما و بررسی همان اسناد توسط پیمانکار،‌ در موفقیت و پیشبرد پروژه های عمرانی بسیار موثر است.

ادامه مطلب
گودبرداری چیست ؟ 0 تا 100 گودبرداری + مهمترین نکات!

از این رو قراردادها میتواند مسائل حیاتی ای برای طرفین پیمان به شمار آید؛ موسسه ی همیار مترور مفتخر است که با ارائه ی یک پکیج جامع با عنوان «دوره جامع امور قراردادها» شما را در این زمینه یاری کند.

متره و برآورد (تعریف متره‌ و‌ برآورد ، شناخت مترور، فهرست‌ بها و انواع آن)

اجرای بتن مگر

نکته فهرست بهایی: مطابق با فهرست بهاء ابنیه سال 1400، هزینه ی اجرای بتن مگر از آیتم های 80102 و 80101 (با توجه به عیار بتن) قابل پرداخت می باشد.

نکته فهرست بهایی: برای پرداخت ردیف های قالب بندی بتن مگر، می توان از ردیف های 050102 و 060102 فهرست بهای رشته ابنیه استفاده کرد.

اجرای فونداسیون در بتن ریزی فونداسیون

 پس از اجرای بتن مگر عملیات اجرایی مهم و جدیدی با عنوان اجرای فونداسیون آغاز می گردد. فونداسیون ها در حقیقت وظیفه ی انتقال بار ساختمان به زمین را بر عهده دارند و هدف از ساخت آن‌ها پر کردن بخش های پی کنی شده با مصالح مقاوم می باشد. اجرای پی دارای آیتم ها و بخش مختلفی است، همچنین انتخاب نوع فونداسیون به عواملی متعددی از جمله تعداد طبقات، وزن ساختمان، نوع کاربری ساختمان، نوع خاک و … بستگی دارد.

مطابق با بند 7-1-3-2 مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان، پی به مجموعه بخش‌هايي از سازه و خاك در تماس با آن اطلاق مي‌شود كه انتقال بار بين سازه و زمين از طريق آن صورت ميگيرد. پي‌ها عمدتا به سه گروه تقسيم مي‌شوند:

  • پی های سطحی: به پي‌هايي گفته مي‌شود كه در عمق كم و نزديك سطح زمين (عمق پي كمتر از سه برابر عرض) پي ساخته مي‌شوند. اين پي‌ها شامل پي‌هاي منفرد، نواري، شبكه‌اي و گسترده مي‌باشند. جنس پي‌هاي سطحي ممكن است سنگي، بتني و يا بتن آرمه باشند.
  • پي‌هاي عميق يا شمع‌ها: به پي‌هايي گفته مي‌شود كه نسبت عمق قرارگيري به كوچكترين بعد افقي آنها از 10 تجاوز كند. این پي ها شامل انواع شمع‌ها، ديوارك‌ها و ديوارهاي جدا كننده مي‌شوند. پي‌هاي عميق در ساختمان‌ها معمولا بوسيله يك سازه مياني، كه كلاهك يا سر شمع ناميده مي‌شود، بارهاي سازه را به زمين منتقل مي‌نمايند.
  • پي‌هاي نيمه عميق: به پي‌هايي گفته مي‌شود كه در حد فاصل بين پي‌هاي سطحي و پي‌هاي عميق قرار دارند. پي‌هاي صندوقه‌اي معمولا در اين گروه قرار دارند و مي‌توانند در جهت اطمينان مثل پي هاي سطحي طراحي شوند.

فونداسیون

تقسیم بندی پی ها به لحاظ عمق استقرار و نحوه اجرا

اجزای فونداسیون برای بتن ریزی فونداسیون

  • آرماتور شامل آرماتورهای طولی، عرضی، برشی، فاصله نگهدار (خرک، رامکا و …)
  • قالب بندی
  • بتن ریزی

 مصالح شناسی: قبل از هرچیزی، در صورتی که تمایل دارید از مشخصات فنی و استانداردهای مرتبط میل‌گردهای رایج بازار بیشتر بدانید، “استاندارد ملی ایران به شماره 3132 تجدید نظر دوم” را مطالعه نمایید.

بعد از اجرای بتن مگر، نوبت به اجرای آرماتوربندی فونداسیون می رسد، به جهت اجرای آرماتورهای فونداسیون به طور معمول میلگردهای زیر مورد استفاده قرار می گیرد؛

  • میلگرد طولی: همانطور که می‌دانیم میزان مقاومت کششی بتن بسیار پایین است بر همین اساس برای جلوگیری از فشارهای وارده و افزایش مقاومت آن از آرماتور کمک گرفته می شود. این دسته از مصالح برای بالا بردن مقاومت سازه در مقابل نیروهای برشی و پیچشی مورد استفاده قرار می گیرند و به منظور افزایش استحکامات سازه بالاخص افزایش میزان مقاومت کششی بتن، انواع میلگردها در ساخت و ساز و پروژه های عمرانی اجرا می‌گردند. بطور کلی هر میلگردی که در راستای طول عضو (در اینجا فونداسیون) باشد میلگرد طولی گفته می‌شود.
  • میلگرد عرضی: هر میلگردی که در راستای عرض عضو و عمود بر میلگرد طولی باشد میلگرد عرضی یا اصطلاحا خاموت نامیده می‌شود.
  • میلگرد برشی: یکی از نکات اساسی در سازه‌های بتنی استفاده از میلگرد برشی است. زیرا بتن در برش نیز همچون کشش ضعیف است. این میلگردها برای افزایش مقاومت سازه در برابر نیروهای برشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. هم‌چنین می‌توان به این نکته اشاره کرد که آرماتورهای برشی، آرماتورهای طولی را مهار می‌کنند تا از کمانش آن‌ها جلوگیری می‌شود.
  • و سایر میلگردهایی که در نقشه ها مشخص نشده اما در اجرا با آن سروکار داریم (خرک، رامکا، شابلون و …)

برای اجرای آرماتوربندی، بایستی فاصله رویه میلگرد تا نزدیک ترین سطح بتن که به آن پوشش بتنی میلگرد یا اصطلاحا کاور می‌گویند رعایت گردد.

پیمان های سرجمع و هر آنچه باید در مورد قرارداد سرجمع بدانید!

ادامه مطلب
گودبرداری چیست ؟ 0 تا 100 گودبرداری + مهمترین نکات!

پیش بینی اسپیسر برای رعایت پوشش بتنی میلگردها - فونداسیون

پیش بینی اسپیسر برای رعایت پوشش بتنی میلگردها

مقدار کاور باتوجه به شرایط محیطی محل ساخت و نوع قطعه در نقشه های اجرایی معمولا پیش بینی شده است.

همانطور که در تصویر فوق مشاهده می‌کنید، پروژه مورد نظر در شهر تهران بوده و شرایط شهر تهران به لحاظ محیطی از نوع متوسط می‌باشد، در نتیجه برای قطعات مختلف همانند تیرها، ستون‌ها، شالوده ها و سایر موارد باتوجه به ارقام مندرج در ستون متوسط، مقدار کاور در نظر گرفته می‌شود.

به منظور حفظ فاصله کاور در سازه های بتنی از اسپیسرهای بتنی یا پلاستیکی و یا رامکا استفاده می‌شود.

  • انواع اسپیسر بتنی
  • انواع اسپیسر پلاستیکی

به طور معمول اجرای آرماتوربندی فونداسیون شامل آرماتورهای تحتانی (شبکه، مش یا همان سفره تحتانی) و آرماتورهای فوقانی (شبکه، مش یا همان سفره فوقانی) می‌باشد.

سفره تحتانی فونداسیون نواری - فونداسیون

سفره تحتانی فونداسیون نواری

نمایی از آرماتوربندی سفره تحتانی و فوقانی - فونداسیون

نمایی از آرماتوربندی سفره تحتانی و فوقانی

سفره تحتانی و فوقانی شامل میلگردهای طولی و میلگردهای عرضی می‌باشد.

آرماتور طولی و عرضی فونداسیون

آرماتور طولی و عرضی فونداسیون

احتمالا برای شما این سوال پیش آمده که ایستایی آرماتورهای سفره فوقانی به چه صورت تامین می‌شود و آرماتورهای سفره فوقانی چگونه در محل خود قرار می‌گیرند؟

برای نگه داشتن سفره فوقانی از میلگردی به نام خرک استفاده می‌شود، تصویر زیر نمایانگر میلگرد خرک می‌باشد.

اجرای خرک در فونداسیون

اجرای خرک در فونداسیون

نکته ریالی: به طور معمول میلگردهایی همچون خرک، رامکا و میلگرد شابلون در نقشه های اجرایی دیده نمی‌شود و مهندس مترور بایستی موارد فوق را به طور مجزا مورد محاسبه قرار داده و در لیستوفر آرماتوربندی لحاظ نماید.

نکته تجربی؛ به طور معمول در اجرا، نمره میلگرد خرک، با بالاترین نمره میلگرد اصلی فونداسیون در نظر می‌گیرند.

نکته فهرست بهایی: بهای خرک‌ها که به منظور حفظ فاصله میلگرد‌ها از یکدیگر و فاصله نگهدارهایی از جنس میلگرد (رامکا) که به منظور حفظ فاصله میلگردها از قالب بندی، مورد استفاده قرار می‌گیرد و در بتن باقی می‌ماند، طبق ردیف های مربوط به فصل هفتم فهرست بهای رشته ابنیه پرداخت می‌گردد.

نحوه محاسبه تعداد خرک در فونداسیون و فواصل خرک ها عمدتا تجربی است ولی پیشنهاد می شود که این فاصله از 1.5 متر در هر جهت تجاوز نکند. هم چنین به نکات زیر در خصوص میلگرد خرک در پی می‌بایست توجه شود:

  • ابعاد پاشنه خرک بایست حداقل 50 سانتی متر در نظر گرفته شود.
  • شماره آرماتور خرک به عمق پی و آرماتور های خمشی پی بستگی دارد، در هر حال قطر آرماتور خرک نباید از 14 میلیمتر کمتر باشد.
  • در نواحی نزدیک دیوار برشی که آرماتورهای تقویتی به شدت افزایش می یابند، بهتر است تعداد خرک ها نیز افزایش یابد.

آرماتورهای تقویتی؛

در محل هایی که میلگردهای موجود در بتن توانایی تحمل بارهای وارد شده را نداشته باشند، میلگردهای تقویتی وارد عمل می‌شوند تا با افزایش سطح میلگردها، تحمل نیروها محقق شود. به عبارتی می‌توان گفت ارماتورهای تقویتی تابع سطح هستند. همچنین طول این میلگردها تابعی از پیوستگی بتن و آرماتور است. در کارهای اجرایی حالت بهینه این است که نمره میلگرد اصلی و میلگرد تقویتی برابر باشند. فونداسیون (پی) نیز در تحمل بارهای استاتیکی و دینامیکی نقش مهمی دارد و در آن از میلگردهای تقویتی استفاده می‌شود. این میلگردها قبل از قالب بندی و بتن ریزی ساختمان، خم کاری و برش کاری می‌شوند. خم کاری به منظور ورود دو سر میلگرد به ناحیه مرکزی تیرچه یا بتن فشاری انجام می‌گیرد.

میلگرد تقویتی در شبکه پایین فونداسیون - فونداسیون

میلگرد تقویتی در شبکه پایین فونداسیون

وصله آرماتورها؛

با توجه به اینکه طول میلگرد‌ها محدود به 12 متر بوده و ممکن است نواحی میلگرد گذاری بیش از 12 متر باشد، لازم است برای پوشش دهی کامل به اتصال دو یا چند میلگرد به منظور دستیابی به طول مورد نیاز اقدام نمود، که به این کار اصطلاحا “وصله آرماتور” ‌می‌گویند. در صورت نیاز به اتصال، وصله آرماتور به چهار روش زیر انجام ‌می‌شود:

  • وصله پوششی (lap splices)
  • وصله جوشی (welded splices)
  • وصله با انتهای اتکایی (end-bearing splices)
  • وصله مکانیکی (mechanical splices)

وصله پوششی متداول ترین و ارزان ترین نوع وصله آرماتور است. این اتصال با مجاور هم قرار دادن دو میلگرد در قسمتی از طولشان صورت می‌گیرد. بدین مفهوم که دو آرماتور در راستای طول فصل مشترک با یکدیگر دارند. میزان طولی که دو میلگرد در کنار یک دیگر قرار ‌می‌گیرند طول پوشش (lap length) یا طول وصله (splice length) نام دارد. محاسبه طول هم پوشانی (اورلب) بر عهده مهندس محاسب می‌باشد و می‌بایست جدول مربوط به طول هم پوشانی برای میلگردهای مختلف در نواحی مختلف سازه در نقشه های اجرایی ساختمان موجود باشد. در تصویر زیر نمونه ای از جدول طول هم پوشانی را مشاهده می کنید.

جدول هم پوشانی میلگردها - فونداسیون

جدول هم پوشانی میلگردها

نکته اجرایی: طول هم پوشانی را بر اساس فرمول‌های تقریبی تجربی برابر با ۵۰ تا ۸۰ برابر قطر میلگرد در کارگاه در نظر می گیرند (به طور عرف و رایج 50 تا 60 برابر) و به پیمانکار ابلاغ می‌کنند. مثلا اگر قطر میلگرد ۲۰ (۲ سانتی متر) باشد، طول اورلپ (هم پوشانی) را برای میلگرد برابر با ۶۰ برابر قطر یعنی ۱۲۰ سانتی متر در نظر می گیرند. لازم است بدانیم هیچ فرمول کارگاهی (تجربی) دقیقی برای محاسبه سریع طول هم پوشانی (اورلپ) وجود ندارد. اگرچه فرمول‌های کارگاهی نزدیک به مقدار محاسباتی هستند ولی در واقع میزان طول هم پوشانی به پارامترهای مختلفی بستگی دارد و بهتر است مقدار هم پوشانی بطور دقیق محاسبه شود.

خم آرماتورها؛

به طور کلی خم کردن میلگردها به دو صورت دستی و ماشینی اجرا می‌شوند. در روش دستی میلگردهای با قطر کوچک‌تر از 12 میلی‌متر را می‌توان با آچارهایی خاص (آچار F) به صورت دستی خم کرد. در روش ماشینی هم میلگردهای با قطر بزرگ‌تر از 12 میلی‌متر به روش مکانیکی و یا عبور از دستگاه مجهز به فلکه خم می‌شوند.

ضوابط و جزئیات نحوه محاسبه خم آرماتورها در آیین‌نامه بتن ایران (آبا) و مبحث نهم آمده است و همچنین در نقشه های اجرایی هر ساختمان این میزان توسط مهندس محاسب به دست آمده و در نقشه ها قابل مشاهده است.

محاسبه خم میلگرد

محاسبه خم میلگرد

طول مهاری میلگرد قلابدار: چسبندگی میلگرد و بتن، از طریق سطح تماس بین آنها ایجاد می شود. برای استفاده کامل از حداکثر مقاومت میلگردهای داخل بتن، در مقابل نیروهای وارد شده، لازم است سطح تماس، با توجه به مقدار مقاومت چسبندگی بتن و فولاد در واحد سطح ، به اندازه ای باشد که بتواند حداکثر نیروهای وارده را تا حد مقاومت مجاز به میلگرد وارد کند. با توجه به ثابت بودن محیط هر میلگرد، مقدار سطح تماس تابع طول میلگرد است. مقدار طول لازم برای انتقال تنش از میلگرد به بتن را طول مهاری میلگرد یا طول چسبندگی مهاری و یا طول گیرایی میلگرد می گویند. تامین چسبندگی، متناسب با قطر و مقاومت مجاز هر میلگرد تعیین می‌شود و میلگرد های قطور، به دلیل تحمل نیروهای بزرگتر به سطح تماس بیشتر و درنتیجه طول مهاری بیشتری نیاز دارند.

نکته اجرایی: طول همپوشانی طول مورد نیاز در میلگرد برای انتقال تنش به میلگرد دیگر است، در حالی که طول مهاری (development length) طول لازم برای انتقال تنش به بتن است و این دو با یکدیگر متفاوت بوده و نباید به اشتباه گرفته شوند.

محاسبه طول مهاری میلگرد قلابدار - فونداسیون

محاسبه طول مهاری میلگرد قلابدار

انواع سیستم های قالب بندی فونداسیون برای بتن ریزی فونداسیون

یکی از پر اهمیت ترین مراحل و عملیات های اجرای فونداسیون‌های بتنی ، قالب بندی می باشد. قالب بندی می تواند تاثیر گذارترین بخش از فرآیند اجرای سازه از منظر اقتصادی و زمانی اجرایی به شمار آید. از این رو رعایت نکات اجرایی،  نگهداری از قالب، کیفیت اجرا، انتخاب نوع قالب مناسب هماهنگ با نوع پروژه تاثیر فراوانی بر پروژه دارد.

در یک نگاه کلی برای قالب بندی فونداسیون از موارد زیر استفاده می‌گردد؛

  • قالب بندی چوبی
  • قالب بندی فولادی
  • پلاستیک
  • آجر و بلوک و …
  • سیستم های ترکیبی

قالب بندی چوبی؛ استفاده از قالب چوبی از قدیم مرسوم بوده، البته امروز باتوجه به دلایلی که در ادامه به آن می‌پردازیم، استفاده از این نوع قالب کاهش یافته است، این نوع قالب معمولا از چوب درختان سوزنی برگ (تخته نراد خارجی) ساخته می‌شود.

حداقل ضخامت برای قالب سطوح زیرین، 3 سانتی متر و برای قالب سطح قائم، 2.5 سانتی‌متر خواهد بود.

تخته نراد خارجی؛ منظور چوب های روسی یا مشابه آن است، چوب کاج وارداتی معروف به چوب روسی، اعم از این‌که چوب کشور روسیه یا سایر کشورهایی باشد که چوب کاج آن ها شبیه چوب روسی است، تخته نراد خارجی نامیده می شود، به طور معمول این چوب به رنگ سفید یا سفید مایل به قهوه ای می‌باشد.

چوب نراد خارجی - فونداسیون

چوب نراد خارجی

اجزای قالب بندی چوبی عبارتند از؛ تخته نراد خارجی، میخ، مفتول سیاه، پشت بند، چوب بست و …

منظور از پشت بند، قطعات افقی، قائم یا مایل و قوسی است که از آنها براي اتصال قطعات قالب به یکدیگر و تقویت آن‌ها، استفاده می‌شود و می‌تواند چهار تراش چوبی، قطعات فولادی يا ترکیبی از چوب و فولاد باشد.

پشت بند

پشت بند

منظور از  چوب بست و داربست، مجموعه اي از قطعات فولادي یا چوبی یا مخلوطی از آن دو، به صورت افقی یا قائم یا مایل و یا قوسی که است براي نگهداري قالب و انتقال نیروهاي ناشی از بتن ریزي به زمین از قالب یا سایر تکیه‌گاه‌ها، به کار برده می‌شود.

چوب بست و جزئیات آن

چوب بست و جزئیات آن

نکته ریالی؛ هزینه اولیه خرید قالب چوبی به نسبت قالب فولادی، پایین تر است، اما به واسطه استهلاک سریعتر قالب چوبی، هزینه تمام شده این نوع قالب بندی نسبت به قالب بندی فولادی، بیشتر خواهد بود.

قالب بندی فولادی؛ قالب های فولادی که از ورق با انواع پروفیل های فولادی ساخته می‌شوند، رایج ترین نوع قالب در کشور هستند.

ابعاد قالب های فولادی مضربی از ۵ می باشد (مدول پایه قالب بندی در ایران ۵ و ۱۰ سانتی‌متر است). سطح این قالب‌ها از ورق آهن سیاه به ضخامت ۳ میلی‌متر است که با توجه به میزان بارهای وارد بر آن، توسط تسمه‌هایی از ورق ضخامت ۳ یا ۴ میلی‌متر تقویت می‌شود. تسمه‌های اطراف، سوراخ‌هایی دارد که فاصله محور تا محور آن‌ها دقیقا ۵ سانتی‌متر است و این امکان را فراهم می‌آورد که بتوان گیره‌های پشت قالب‌ها را در هر کجا نصب کرد. قالب‌ های فلزی برای قالب‌بندی بتن از جنس ورق St37 ساخته می‌شوند.

قالب بندی فولادی - فونداسیون

قالب بندی فولادی

یکی از اصطلاحاتی که ممکن است با آن در خصوص قالب بندی روبرو شوید، قالب مدولار یا قالب مونتاژ شده مدولار است، منظور نظر از مدولار در صنعت قالب بندی، قالب بندی است که شامل پانل های استاندارد و با اندازه و مقیاس مشخصی است، در واقع با استفاده از قالب ها با اندازه مشخص، می توان اجزای مختلف ساختمان شامل فونداسیون، ستون، تیر، دیوار و … را قالب بندی کرد.

مهم ترین کاربرد قالب بندی مدولار، قالب بندی سریع در قطعات تیپ است، به نحوی که اگر اعضای سازه تیپ باشند، به سادگی می‌توان قالب را دکفراژ (باز کردن قالب) کرده و با استفاده از جرثقیل و ماشین آلات مناسب، قالب را در محل عضو جدید کفراژ نمود.

قالب های فولادی هزینه‌ی اولیه خرید بالاتری دارند اما باتوجه به شمار مصرف بیشتر آن ها نسبت به قالب های چوبی، هزینه تمام شده آن ها نسبت به قالب بندی چوبی پایین تر خواهد بود.

قالب های فلزی در مدل های تسمه ای (جوشی) و لبه خم ساخته می‌شوند، در سیستم تسمه ای، از جوش دادن تسمه های مجزا  به یکدیگر، قالب ساخته شده اما قالب های لبه خم همانطور که از نامش پیداست، در فرآیند تولید ورق اطراف لبه های قالب، خم می شود.

قالب لبه خم - فونداسیون

قالب لبه خم

قالب تسمه ای - فونداسیون

قالب تسمه ای

 قالب های لبه خم وزن سبک‌تری نسبت به قالب های تسمه ای دارند، قیمت تمام شده قالب های لبه خم به نسبت قالب های تسمه ای بالاتر می‌باشد.

قالب بندی فونداسیون

قالب بندی فونداسیون برای بتن ریزی فونداسیون

قالب بندی فونداسیون

قالب بندی فونداسیون برای بتن ریزی فونداسیون

قالب بندی پلاستیکی؛ پی کنی و گودبرداری در محل هایی که در آن پی سازی پیش بینی شده است، در صورت تایید دستگاه نظارت می توان طوری صورت گیرد که تا حد امکان به قالب بندی نیاز نبوده و بتوان از جبهه خاک‌برداری شده با استفاده از پلاستیک یا روش های مشابه تایید شده استفاده نمود.

قالب بندی فونداسیون با استفاده از پلاستیک - فونداسیون

قالب بندی فونداسیون با استفاده از پلاستیک برای بتن ریزی فونداسیون

نکته فهرست بهایی: در صورتی که قالب بندی با استفاده از پلاستیک صورت پذیرد، بهای مربوط به پلاستیک مطابق با ردیف 230701 از فهرست بهای رشته ابنیه 1400 پرداخت می‌گردد.

قالب بندی با مصالح بنایی؛ قالب بندی فونداسیون با آجر و بلوک سیمان و …  قالب بندی دائم محسوب می شود که کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قالب بندی با مصالح بنایی - فونداسیون

قالب بندی با مصالح بنایی

نکته اجرایی:  اگر برای قالب بندی از مصالح بنایی مانند آجر یا بلوک سیمانی استفاده شود باید یک لایه ورق نایلونی قبل از بتن ریزی بر روی دیوار ‌قالب‌ها نصب شود تا آب بتن توسط مصالح بنایی جذب نشود و هم‌چنین پشت قالب‌ها را می توان با خاک پر کرد.

قالب بندی ترکیبی؛ همانطور که بالاتر اشاره شد، هزینه اولیه قالب های چوبی نسبت به قالب های فولادی ارزان تر است اما هزینه تمام شده قالب چوبی نسبت به قالب فولادی به علت استهلاک سریع‌تر آن در نهایت بالاتر خواهد بود، به همین لحاظ برخی از پیمانکاران برای اجرای قالب بندی از ترکیب قالب بندی چوبی و کوبیدن ورق های فولادی بر روی قالب چوبی به جهت افزایش شمار مصرف استفاده می‌کنند.

نکته فهرست بهایی: در صورت استفاده از قالب چوبی، چنانچه به تقاضای پیمانکار و تایید مهندس مشاور از قالب چوبی با کوبیدن ورق فولادی در داخل آن استفاده شود، بهای قالب بندی برابر با 75 درصد ردیف های  فصل ششم منظور می‌شود.

قالب برداری فونداسیون: اگر قالب‌ها از نوع مصالح بنایی باشند، در این صورت ماندگار خواهند بود و نیازی به پرچیدن آن‌ها وجود ندارد. قالب‌های فلزی و چوبی باید زمانی برچیده شوند که بتن قادر به تحمل تنش‌ها باشد و تغییر شکل آن از تغییر شکل‌های تعیین شده بیشتر نباشد. عملیات جمع‌آوری قالب‌ها باید بدون وارد شدن نیرو و ضربه انجام شود و اعضا و قطعات بتنی تحت اثر بارهای ناگهانی قرار نگیرند.

نکته اجرایی: در صورتی که زمان قالب برداری در طرح تعیین نشده باشد باید زمان های داده شده در جدول ۹-۱۲-۲ مبحث نهم مقررات ملی ساختمان را به عنوان حداقل زمان لازم برای برچیدن قالب ها و پایه ها ملاک قرار داد. در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، زمان‌های قالب برداری انواع مقاطع ذکر شده است، از آنجا که قالب‌های فونداسیون به صورت قائم است به همین دلیل از اطلاعات مربوط به قالب‌های قائم استفاده می‌کنیم.

فونداسیون

در سالهای اخیر با توجه به تغییراتی که در سیستم پروژه ها و همچنین بهای سازمان برنامه و بودجه ی دفترهای فنی رخ داده است اهمیت کارشناس دفتر فنی به طرز بالایی افزایش یافته است؛ از همین رو بهتر است که با تکمیل توانایی هایتان به عنوان یک مهندس مترور تمام عیار  آنچه که شرکت ها و بازار از شما انتظار دارند بدرخشید؛

ادامه مطلب
گودبرداری چیست ؟ 0 تا 100 گودبرداری + مهمترین نکات!

«دوره جامع مترور حرفه ای» از موسسه ی همیار مترور میتواند شما را از 0 تا 100 یاری کند.

ما در این مقاله از سایت همیار مترور تلاش کردیم تا شما را با موضوع بتن ریزی فونداسیون آشنا کنیم دقت کنید که بتن ریزی فونداسیون موضوع بسیاری مهمی است و شما باید به آن توجه کافی داشته باشید اگر سوالی در این زمینه دارید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

مقالات مرتبط
دوره های پیشنهادی
نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
رحمان ملائی
09:28 - 1401/03/12
پاسخ دهید
خیلی عالی
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    14:29 - 1401/03/17
    پاسخ دهید
    زنده باشید مهندس عزیز
رضا
23:12 - 1402/04/12
پاسخ دهید
درود بر شما متشمر از اطلاعات خوبی که در اختیار دیگران قرار می دهید
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    19:47 - 1402/04/13
    پاسخ دهید
    با سلام و خداقوت از توجه شما سپاسگزاریم.
03:57 - 1402/10/06
پاسخ دهید
واقعا عالی بود زنده باشید اطلاعات بسیار مفیدی در اختیار عموم گذاشتید
    پشتیبان فنی سایت پشتیبان فنی سایت
    23:50 - 1402/10/06
    پاسخ دهید
    زنده باشید آقای مهندس
keyboard_arrow_up